Nagyobb a füstje

2011. december 08. 12:19

Magyarországon az elmúlt huszonkét évben nem kétpártrendszer működött, nem alakultak ki stabil pártszínezetű egyéni választókerületek.

2011. december 08. 12:19
Fodor Csaba
Nézőpontok

„Magyarországon az elmúlt huszonkét évben nem kétpártrendszer működött, nem alakultak ki stabil pártszínezetű egyéni választókerületek. A hitelességi válságok és a társadalom eltérő dinamikájú mozgósítása miatt a választókerületekben baloldali és jobboldali jelölt is nyerhet, de legalábbis megerősödhet. 1994 és 2010 ezt egyértelműen, más választások meggyőzően bizonyítják. 2010-ben pl. éppen egy jobboldali párt, a JOBBIK erősödött meg ott, ahol korábban az MSZP egy-két választási eredmény tudatában kevésbé érezhette volna magát legyőzöttnek.

Mit mondanak a manipulált határkijelölés vádjához ragaszkodó kritikusok 1994-ről? Akkor is a jobboldal nyerte volna a választást az MSZP-vel szemben? Az a jobboldal, amelyik elaprózta erőforrásait és közben saját identitását kereste? Érdekes párhuzam, hogy jelenleg az MSZP van hasonló helyzetben. Még érdekesebb, hogy a jobboldal aktuális pozícióját tekintve van kiút az identitás-válságból, vélhetően a baloldal számára is.

Ha elfogadjuk azt a kritikát, hogy az ország egyes térségeiben élők soha nem fognak a baloldalra szavazni, a jobboldal akár örülhetne is a reformot bírálók önfeladása miatt megelőlegezett »eleve elrendelt sikernek«. A hivatalban lévő kormány követné el ugyanakkor a legnagyobb hibát, ha a kormányzás minőségétől függetlenül elhitetné magával, hogy a választási rendszer bebetonozza a hatalomba. A választói döntés a jövőben is világos lesz, hitelesség nélkül pedig le is út, fel is út: senki nem leválthatatlan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parafin
2011. december 09. 00:35
Bár nyilvánvalóan védhetetlen az egyértelmű körzetesítés (ugyan hogyan kerülhet Buda vára és a pesti belváros egy körzetbe?) de az aránytalan rendszer kétélű fegyver. Ha így folytatja a kormány, kisebbségbe kerül, és az új többség automatikusan megszerzi a kétharmadot, akkor pedig repül az alaptörvény a kifestőkönyvvel, és jön az elszámoltatás. Ha meg ebben a rendszerben nyer a Fidesz, annyi legitimitása lesz, mint Putyin stabil többségének. Szóval hajrá Magyarország, hajrá magyarok :)
lastres
2011. december 08. 17:44
"ezentúl is az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja" lfszt. Pont az a probléma, hogy a körzethatárokkal való manipulálás miatt egy ellenzéknek kb. 5%-kal erősebbnek kell lennie, mint a Fidesznek, hogy mandátumszámban is megverje. Ez a "ne utólag basszák át" dolog meg régi érv, és olyan hamis is, mint amilyen régi. Ha valaki visszalép, akkor az, akinek ez nem tetszik, nem szavaz át a döntő 2. fordulóban. Kit is vertek át? Megmondom: senkit. De az egész akadémikus. A Fidesz úgyis átnyomja, és lesz előrehozott választás tavasszal, hogy megpróbálja az egész trágyahalmot, amit eddig összehozott, legitimálni. S ha akkor ne adj isten kikap 2-3%-al, de mégis parlamenti többsége lesz, akkor garantált az elhúzódó legitimitási válság.
várúr
2011. december 08. 16:57
Lehet fecsegni, számolgatni összevissza, a lényeg: ezentúl is az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja. A különbség: nem kettő, hanem egy forduló leszs és hogy nagyjából egyforma számúakká változtatják a szavazókörzeteket. Nagyon helyesen. Ne utólag derüljön ki, hogy basszák át a mutyizó pártok a pógárt, lásd: mszp/szdsz, mszp/lmp. (Bár legutóbb Karácsony Gergő még az mszp-t is átbaszta).
Soma
2011. december 08. 12:51
Ez az egész úgy van manapság, hogy ki-ki az intelligencia szintjével szavaz. Olyan párt nincs, amelyik azt megérdemelné, hogy az ember felöltözzön és elmenjen voksolni miatta. Olyan meg úgy sem lesz, hogy normális emberek felelősségteljes megnyilatkozásait látva, személyekre lehessen szavazni. A zenekar tagjai kicserélődtek, a taktus ugyanaz! Mondhatnám azt is, mi a fenéért vagyok én köteles eltartani egy elnyomószervezetet meg egy csomó opponenst? Arról nem is beszélve, hogy a sleppjük és az európai szervezetük félbolond , buta, lusta hadát is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!