Apám nem volt fantaszta

2011. december 22. 09:25

Nem hiszem, hogy tisztulna a közélet, ha ma köztiszteletben álló emberekről kiderülne a múltjuk. Interjú.

2011. december 22. 09:25
Antall Péter
168 Óra

Ön állítólag látta azt az ügynöklistát, amelyet Németh Miklós adott át édesapjának.

Titkosszolgálat nem készít listát, pont ebben rejlik az ereje. Ilyen listákat politikai megbízásból készítenek. Ez a bizonyos lista is egy párt és egy személy megrendelésére készült, volt bizalmasai állították össze. Hogy kiéből, nem fogom elárulni. Több tízezer ügynök létezett, ezres nagyságrendű szt-tiszt – miről beszélünk?! Ha mindet kizárják a közéletből, alig maradt volna bankos, közgazdász, újságíró.

Erős!

Apám nem volt fantaszta. Mindenki előéletének utánanézetett, mielőtt bármilyen feladatra kinevezte, miközben az országnak működnie kellett. Ez az egész a diktatúra öröksége, és nincs jó megoldás. A demokratikus átmenetnek ez volt az ára. Szerintem reális volt.

A minap zajlott a Kónya–Pető-vita huszadik évfordulójára rendezett beszélgetés, amelyen a két egykori politikus a saját két évtizedes érveit és kérdéseit ismételte el. És ugyanúgy nem születtek válaszok, mint annak idején.

Talán jobb is. Nem hiszem, hogy tisztulna a közélet, ha ma köztiszteletben álló emberekről kiderülne a múltjuk. A minap egy társaságban két ismerősöm édesapjáról tudtam meg, hogy szigorúan titkos állományú tiszt volt. Az egyik mérnökként hadiüzemben dolgozott. A másik devizagazdálkodással foglalkozott – ott sincs ok a meglepetésre. Ne legyünk naivak! Apám mindig azt mondta: »Vagy ezzel foglalkozom, vagy kormányzok.« Róla a legjobb barátja harminc éven át jelentett, elképesztő részletességgel. Egy másik ismerősét a szolgálat például olyan operatív feladattal bízta meg, hogy barátokkal hívja Antallt kirándulni, és szedje ki belőle, mit tett 1956-ban. Ördögi rendszer. Tudok besúgóról, aki háromszor akart öngyilkos lenni, egy másik 1990-ben vonat alá ugrott. Kérdés: mi jogon szembesítheti a múlttal ezeket az embereket most, harminc-negyven év után egy olyan generáció, amelyik nem került hozzájuk hasonló helyzetbe?

Az ön válasza?

Az enyém? Semmilyenen. A szolgálatok üljenek csak az iratokon. Ki kell halnia egy generációnak ahhoz, hogy megtudjuk, mi történt valójában. Egyszer egy újságíró megkeresett, hogy könyvet írna a KGB magyarországi történetéről. Javasoltam, keressen más témát. Féligazságokat káros megjelentetni, a teljeset meg úgysem lehet.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vaskos111
2011. december 22. 19:49
==...van-e olyan személy aki komoly pozícióban van, és nem volt része ennek a rendszernek? Vagy apuka, anyuka révén örökölte a helyet az ország igazgatásában?== Ilyen személy nincs. Ezért írom már több századszor: Magyarországon kommunizmus volt, van és lesz.
tutturuttu
2011. december 22. 16:34
Holnap 23.án 16.00 kor a parlamentnél lesz fáklyás tiltakozás a Demokrácia védelmében! Aki demokrata velünk tart!
várúr
2011. december 22. 15:28
Temérdek besúgó és szt-tiszt volt. Könnyedén megszervezték a taxisblokádot, stb. Melyik két párt állt melléjük? Na melyik? Naaa? A piros bögrés nyerő válasz: mszp, szdsz. Elég sokan szavaztak rájuk. Ez is egy szempont feleim.
1120
2011. december 22. 12:55
"Apám nem volt fantaszta" Ez igaz...viszont számos dologban meghátrált. Nem lett volna szabad! Az Antall-kormány az elszalasztott lehetőségek kormánya volt... A mai napig cipeljük ennek az örökségét! Minden tiszteletem ellenére ez a határozott véleményem 20 év távlatából Antall Józsefről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!