Magyarország Európa Lehman Brotherse?

2011. november 27. 22:57

Vajon mit fog mondani a magyar kormány, ha az IMF a pénzért például azt kéri cserébe, hogy a végtörlesztést és a banki különadót töröljük el?

2011. november 27. 22:57
Szoldán Péter
Menedzsment Fórum

„Itt volt viszont a Lehman Brothers. Viszonylag kicsi bank (viszonylag csak! a többi nagy amerikai bankhoz képest), mely hasonlóan rosszul gazdálkodott a jelzálogpapírok piacán, és ráadásul vezetője, Dick Fuld rendkívül arrongáns is volt. Például 2008. május végén, amikor a Lehman részvény mélyrepülésbe kezdett, Fuld felhívja az amerikai pénzügyminisztert, hogy a segítségét kérje abban, beszéljék rá Warren Buffetet, az ismert nagybefektetőt, hogy vásároljon újonnan kibocsátandó Lehman részvényeket. Ezzel a bank friss tőkéhez jutott volna. Paulson küszködött az ötlettel, hiszen pénzügyminiszterként nem avatkozhat be a magángazdaságba ilyen közvetlenül, de végül (hatáskörének szélét erősen súrolva) rávette Buffettet, hogy adjon ajánlatot. Buffett ajánlata $40 dollár volt a részvényekre, amikor a Lehman már $36 dolláron forog (a megelőző évben $130 felett is járt az árfolyam.) Fuld viszont, keveselve az ajánlati árat, sértődötten visszautasította azt.

Különösen figyelemre méltóak ezek a mondatai: »csak a shortolók (esésre játszó befektetők) miatt ilyen alacsony az árfolyam«, illetve »nem is kell a pénz valójában, ez csak biztonsági tartalék, védőháló.« Ismerős valahonnan?

A pénzügyminiszter később más megoldásokat is próbál szerezni a Lehmannak, de semmi sem sikerül. Végül hagyják a Lehmant csődbe menni, mert nem túl nagy, és legalább példaként szolgál, hogy mindenkit azért nem mentenek meg: legyen ez figyelmeztetés!

Magyarország sajnos egy ilyenfajta szerep felé halad most. Egy magyar államcsőd a nemzetközi tőkepiacokat nem rengetné meg számottevően (nem úgy, mint például egy olasz csőd tenné), a kormányzat rendkívül arrogáns, különösen azokkal, akiknek a segítségére szorul (például IMF), és könnyen elképzelhető, hogy jót tenne az európai pénzügyi fegyelemnek, ha hagynának egy országot, csak példa statuálásként, csődbe menni. Sajnos erre mi tökéletes jelölt vagyunk. Vajon mit fog mondani a magyar kormány, ha az IMF a pénzért például azt kéri cserébe, hogy a végtörlesztést és a banki különadót töröljük el, és az alkotmányba tegyük vissza a tulajdonjog védelmét?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2011. november 28. 14:26
"Vajon mit fog mondani a magyar kormány, ha az IMF a pénzért például azt kéri cserébe, hogy a végtörlesztést és a banki különadót töröljük el?" Szerintem januárban szerintem azt, hogy elkéstetek.
Erik a Narancs
2011. november 28. 12:15
"Államadósság elsősorban Dollárban van.. Az államadósságunk svájci frankban meglévő részét Gyurcsány apád vette fel!!" 1/ teljesen lenyegtelen, hogy ki vette fel, a lenyeg az, hogy van. A vegtorlesztessel kapcsolatos devizaadosagot a lakossag vette fel (tajekozatlan emberek, mint pld Orban Viktor, Kosa Lajos es meg sokan masok), ebben kozvetelen szerepe Gyurcsanynak nem volt. Persze felelos erte, hogy nem figyelmeztetett a devizaadossag veszelyeire, mintahogy azok a fideszes onkormanyzatok sem lattak a svajci frank alapu hitelek kockazatait, akik evtizedekre eladositottak varosaikat. 2/ tokmindegy, hogy EURban, CHFben, USDben van e az allamadosag. Attol hogy az chfhuf kereszt csinal egy nagy ugrast, az eurchf vagy eurusd nem fog valtozni (mivel ezek a piacok osszehasonlithatatolanul nagyobbak, mint a forint piaca), a chfhuf mindig egyutt fog mozogni a eurhuf es az usdhuffal. Ez nem sokkal bonyolultabb, mint a "zsidozas", biztos vagyok benne, hogy meg te is kepes vagy ezt felfogni. "Az Orbán által visszafizetett adósság tőketörlesztés volt,tehát volt értelme,hiszen baszhatnád már,ha a fletói mértékű tőkeadósság kamatait kellene most nyögnöd..." Nezd, az allamadossag tulnyomo resze kotveny, pld most adok a magyar allamnak 100.000usd-t, 1 ev mulva visszakapok 106.500usd-t. Barmilyen mazt lehet ra onteni (en most nem kamatot fizetek, hanem toket torlesztek, bla bla bla), a kotveny vasarlot csak az erdekli, hogy visszakapja a 106.500usd-t, suket dumat folosleges nyomni, mert legkozelebb 110.000usd-t fogok kerni a 100.000usd-emert. "De..mint arra már céloztam..szerintem téged ez nem érint..nem velünk szívsz egy levegőt.." Ez igy igaz. Ez engem kozvetlenul tenyleg nem erint, csak azert irok, hogy talan nehanyan megertik, hogy most mi folyik es talan tudnak belole tanulni, talan tudnak valamit tenni, hogy ne vigye el oket is az ar.
tarackos
2011. november 28. 08:56
"Vajon mit fog mondani a magyar kormány, ha az IMF a pénzért például azt kéri cserébe, hogy a végtörlesztést és a banki különadót töröljük el, és az alkotmányba tegyük vissza a tulajdonjog védelmét?” Ez nem túl bonyolult, mondta Győző, majd azondom nemzet naccsága és a juhok bármit cumiznak. Meg azt, hogy nagyjából így terveztük. Na meg az orrodat is tisztíccsa!
saddlenode
2011. november 28. 08:04
"Horthy-korszakban nem munkavállalók dolgoztak a mezőgazdaságban, hanem abból éltek. Azt ették, amit termeltek. Így szívná fel a mezőgazdaság a fölösleget." ok. akkor kirúgsz mondjuk 300 ezer városi (pl. lakótelepi), 50-60 feletti embert a rokkantnyugdíjról. következő hónapban már nem tudja fizetni a rezsit, kilakoltatják. állást biztos nem kap. földjük nincs, földműveléshez nem értenek. következő lépés?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!