Eljött az idő

2011. november 30. 09:15

Csak nem azért okád most tüzet a baloldal a kormányra, mert megszűnik Baka András befolyása az igazságügyi szerkezetre, és akkor megszűnik az MSZP befolyása is?

2011. november 30. 09:15
Sinkovics Ferenc
Magyar Hírlap

„Csak nem azért okád most tüzet a baloldal a kormányra, mert megszűnik Baka András eddig megszokott, nagy befolyása az igazságügyi szerkezetre, és akkor megszűnik az MSZP befolyása is erre a területre? Az MSZP szerint az új szerkezetben szinte kizárólagos lesz a megalakítandó Országos Bírói Hivatal elnökének hatalma. És nemcsak az ő kinevezési jogköre miatt kritizál a baloldal, de azért is, mert az elnök eldöntheti például, hogy mely bíróságokra kerüljenek egyes kiemelt ügyek. Talán épp a privatizá­ciós perek árnyéka jelent meg előttük… Az OBH elnökét a köztársasági elnök jelöli, s a parlament szavaz róla, megbízatása kilenc évre szól. Az MSZP értelmezése szerint ez összeesküvés! Ez szembemegy az alkotmánnyal és a Velencei Bizottság ajánlásaival is. Ráadásul a kormány ki sem kérte a szakmai szervezetek véleményét, teszik hozzá. Ami nem igaz persze, mert a Magyar Bírói Egyesület például maga fordult ajánlásokkal és ötletekkel az ügyben a kormányhoz, és aki jobban megnézi az elkészült reformot, az látja, nem is eredmény nélkül. Az egyesület világosan leszögezte egyébként, hogy a reform előtti önigazgatási modell nem alkalmas a megújulásra. A legfőbb ügyész, Polt Péter és az ügyészség tekintetében is fontos döntéseket hozott a parlament, s az egész csomag azt a benyomást kelti, hogy a kormány szeretne rendet teremteni az igazságügy szerkezetében.

A kézi vezérlés, a diktatúra vádja csak az MSZP-s hatalmi logika sajátos kivetülése. Amikor a párt kormányozott, még Baka András is hasonló elképzeléseket vallott, nyilván más céllal, de a Fidesz szakemberei bevallották, hogy szakmai értelemben igenis hatottak rájuk a Baka-féle koncepciók. Hogy fogadja a társadalom ezt a reformot? Több baloldali elemző is azt mondja, a szegénység a legnagyobb ellenfél, előbb azzal kellene foglalkozni, nem az igazságügy reformjával! Elfelejtik persze, ha anyagi és szellemi értelemben is mindig stabil fundamentumokon állt volna a magyar igazságszolgáltatás, akkor nem lenne ennyire szegény ez a társadalom. Jó a beduinoknak. Ősi törvények vigyáznak arra a népre, és nincs senki közöttük, aki okot látna a megváltoztatásukra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gary_cooper
2011. november 30. 14:58
"Csak nem azért okád most tüzet a baloldal a kormányra, mert megszűnik Baka András befolyása az igazságügyi szerkezetre, és akkor megszűnik az MSZP befolyása is?" Nagy valószínüséggel azért... Mi másért?
várúr
2011. november 30. 13:24
Eszembe jutnak a 2006-ban sorozatban hozott törvénytelen ítéletek. Több száz. Eszembe jutnak az évtizedeken át húzódó perek. A Kulcsár ügy végtelenített szappanoperája. Stb.
Robinzon Kurzor
2011. november 30. 13:22
Baka mint az MSZP falova ... azért Sólyom Lászlót így lekommunistázni, persze szigorúan visszamenőleges hatállyal, ennek már van sportértéke!
huttinger
2011. november 30. 10:55
"""A kézi vezérlés, a diktatúra vádja csak az MSZP-s hatalmi logika sajátos kivetülése. Amikor a párt kormányozott, még Baka András is hasonló elképzeléseket vallott, nyilván más céllal, de a Fidesz szakemberei bevallották, hogy szakmai értelemben igenis hatottak rájuk a Baka-féle koncepciók. """" Nekem úgy rémlik, mintha Bakát Sólyom vitte volna a Parlament elé megszavazásra és nem az MSZP. Baka legfeljebb Sólyom embere lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!