A cimbalmos ember ereje

2011. november 15. 17:13

A provincializmus - félelem a világtól, amely valóban elég félelmetes.

2011. november 15. 17:13
Esterházy Péter
ÉS

„A provincializmus mélyén nem szűklátókörűség van, nem begyepesedettség, maradiság, csököttség, merevség, rugalmatlanság, korlátoltság, korlátozottság, bigottság, vaskalaposság, földhözragadtság, nem műveletlenség, tudatlanság, faragatlanság, kulturálatlanság, civilizálatlanság, barbárság, bunkóság, modortalanság, tuskóság, tahóság, taplóság, vandálság, ezek kísérőjelenségek lehetnek, hanem félelem, ijedtség, ijedelem, pánik, rémület, iszony, fóbia, szorongás, riadalom, nyugtalanság, aggodalom, rettegés, riadtság, reszketés - félelem a világtól, amely valóban elég félelmetes. A provincializmus agresszivitása is innét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Theorba
2011. november 16. 10:02
Gondolom, minden hozzászóló szeretné, ha szavaik termékeny földbe hullanának. Hát idehozom a Mandínerre mind a kilenc unokám: tanulni tőletek. Elvégre itt írástudók szántják a klaviatúrákat. Én kérek elnézést az utókortól.
Atisz
2011. november 16. 09:20
A provincializmus egyáltalán nem feltétlenül rossz, mint ahogy a kozmopolitizmus sem (már ha a művészetet nézzük, bár sokak szerint inkább ez utóbbi bír negatív értelemmel). Egyébként miképp illik egy köszöntőbe az alábbi sor: "És mielőtt most este innét, ebből a Miklósnak köszönhető szép ünnepélyességből kilépnénk varázsos fővárosunk minden pillanatában egyre riasztóbban acsarkodó jelen idejébe..." Ez az ember minden megnyilatkozásával csak egyre hiteltelenebb lesz, a kontraprodukció mintapéldánya ő.
tevevanegypupu
2011. november 16. 08:58
Hat igen..a rendszervaltas kornyeken meg nemigen lehetett tudni mi lesz az egeszbol, ezert kisse bizonytalanul indult neki, de aztan 1994 ota mar eldolt. es ez el is dontotte a kerdest ugye Peter.
Arian Hung
2011. november 16. 07:47
Ravasz ez a Péter! Szerintem tízből kilenc hozzászólást ő írt, csak hogy illusztrálja, milyen az agresszív provincializmus. Ügyes!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!