Reformáció

2011. október 30. 14:25

A reformáció emléknapja nem vallási ünnep nekem. Hanem emberi. Nem imádkozom holtakhoz, sem az ember fiát a Golgotán sirató emberanyához.

2011. október 30. 14:25
Szabó Béla István
Gondola

„A reformálás utolsó mozzanata a ma ismert, modern katolikus egyház megteremtése volt, a Tridentinum eredményeként. E zsinat alkotta meg az megújított római dogmát és építette fel az új egyházszervezetet, azt, amit ma római katolikusnak ismerünk. Immár véglegesen – véglegesen? – kettévált a nyugati kereszténység útja. Hazánk pedig kettészakadt; s most nem a hatalmi rendszerre gondolok, hanem a lelkületre, mentalitásra. Az ellenreformáció/rekatolizáció és a protestantizmus küzdelme nem pusztán a templomokban, szószékeken folyt, hanem a mindennapi élet minden területén; legfőképpen azon a mezőn, amit ma »kultúrának« esetleg civilizációnak nevezünk. A kettős magyar örökség máig él, s az a nagy baj, hogy ezt egyik oldal sem tudja elfogadni, tudomásul venni, szeretettel megélni. Feszültség ez bennünk, magyarokban, a magam példájáról tudom. Kultúrfront. Nem jó, hogy így van.

Magam reformátusként elsősorban keresztyén vagyok. A hamburger-civilizáció elleni küzdelmemben mindenkit társnak érzek mégis, aki az Evangéliumot követi; sőt, mindenkit, aki őszintén hisz akár más isten(ek)ben. A globalizáció lényege ugyanis a hitnélküliség terjesztése, az Isten nélküli önhittségé. Egy bálványimádó pogányt közelebb érzek magamhoz, mint a Semmi embereit. (...)

A reformáció emléknapja nem vallási ünnep nekem. Hanem emberi. Nem imádkozom holtakhoz, sem az ember fiát a Golgotán sirató emberanyához. Nem akarok titkokat megfejteni, mert a hitben semmi titokzatos sincsen. A mi világunk törvényeit akarom megismerni, a rendet, a Teremtő szándéka szerinti lehetőséget az életre. Az életet, a miénket itt az univerzumunkban, és a magamét, a magam világában.

Nagyon nehéz. Ha mégsem érzek reménytelenséget, ha nem érzem lehetetlennek a feladatot, ha tudom, hogy az Isten szeret, azt reformáló eleinknek köszönöm.

Semper reformanda!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. október 31. 10:08
jav: kaun=kapun
korona
2011. október 31. 10:08
Intrate per angustam portam, quia luta porta et spatiosa via, quae ducit ad perditionem. Menjetek be a szoros kaun. Mert tágas az a kapu és széles az az út, amely a veszedelemre visz. Ad Maiorem Dei Gloriam - Isten nagyobb dicsőségére.
korona
2011. október 31. 10:00
"Szabad akarat birtokában van-e az ember, amikor Isten mellett dönt és elnyerheti-e üdvösségét, vagy teljesen Isten kegyelmétől függ (sola gratia), aki egyeseket üdvösségre, másokat kárhozatra rendelt. Aligha megválaszolható - ami a szabad akaratot fel kell hogy függessze - , ugyan akkor ő az igazságosság és irgalom megtestesítője, ami kizárja az örök büntetésre történő előre elrendelést (praedestinatio) (...) Ha a hétköznapi ember, aki eleve a rosszra hajlamos, megtudja, hogy lelke üdvéért semmit sem tehet, teljesen elcsügged. Pedig éppen az lenne a feledat, hogy bátorítsuk az embereket. Annál a kérdésnél, hogy Luternek igaza van vagy nincs, fontosabb, hogy egy-egy lélek ne ilyen labirintusokban (tudósok vitáiban) vesztegesse életét és szellemét." (Rotterdami Erasmus)
Honfi-fi
2011. október 30. 16:43
Régi vicc. Miről ismerni meg a reformátust? A vasárnapi ebédnél, jó sokan, az egész család összegyűlik, és mindenki a katólikusokat szídja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!