Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Orbán belebolondult a hatalmába

2011. október 18. 12:05

Durva és drasztikus, amit csinálnak. Görcsösen ragaszkodnak bizonyos premisszákhoz. Ha valamit eldöntenek, hogy így lesz, akkor csak azért is így lesz.

2011. október 18. 12:05
Polgár Dóra
FN.hu

„Október 1-jén, a Kossuth téri D-Dayen több tízezer ember előtt mondott beszédet, amelyben többek között kifejtette, hogy a „hatalmába belebolondult kormány és a hatalmába belebolondult Orbán Viktor” ellen kell fellépni. Kemény szavak…

Igen, az egy kemény politikai beszéd volt. Azt gondolom, erre volt szükség. Mint mondtam, nem egyszerűen arról a szakpolitikai kérdésről van szó, hogy van egy rossz felsőoktatási koncepció, és nekünk rá kell mutatni annak a hibáira, hanem egy arrogáns, antidemokratikus hatalomgyakorlási technikával állunk szemben. Negligálják az érdekegyeztető szervezeteket. Azt csinálják, hogy bedobnak különböző gumicsontokat, amire ráugrik a közvélemény, majd abból valamit visszavesznek, de végül mégis szörnyű dolgokat fogadnak el a Parlamentben. Nincsenek háttérelemzések, felmérések arról, mi lesz a következménye egyes döntéseknek. Bizonytalanságban és megosztottságban tartanak minket. Ezért gondoltuk, hogy fontos elmenni egy olyan rendezvényre, ahol majdnem százféle szakszervezet, és civil- és társadalmi szervezet van együtt. Összeköt minket, hogy mindenkivel úgy viselkednek, mintha gyerekek lennénk. A fejünk fölött döntenek rólunk.

Azt is kijelentette, hogy a felsőoktatási koncepció az első betűtől az utolsóig ostobaság. Azért van mit változtatni a felsőoktatási rendszeren, nem?

A koncepció ostobaság, ezt tartom. Szeptember elején fogadták el, harmadik vagy negyedik alkalommal. Ez már eleve botrányos. Van egy szakállamtitkárunk, akinek az a feladata, hogy csináljon valamiféle felsőoktatási reformot, és nem tud megírni egy olyan dokumentumot, amit elfogadna a kormány. Olvashattuk, hogy Orbán Viktor azért tartja jó államtitkárnak Hoffmann Rózsát, mert irányítható. Hát, köszönjük szépen! A koncepcióban súlyos tandíjról van szó, amit nem is neveznek nevén. Nem beszélnek arról, milyen ösztöndíjrendszer lesz. Azt mondják, hogy a felvehető diákhitelkeretet fogják megnövelni, hogy ki tudjuk fizetni a tandíjat. Közben nem arról harsog a kormány, hogy az adósság az ország legnagyobb ellensége? Most meg engem is el akarnak adósítani. Azt mondják, hogy be akarják zárni a Corvinust. Ez hülyeség! Ez az ország legjobb egyeteme. Aki corvinusos diplomát szerez, annak külföldön sem kell szégyenkeznie. Hogy gondolják, hogy politikai alapon kivéreztetnek egy egyetemet, aminek a képzéseire, a kibocsátott szakembereire olyan szüksége van az országnak, mint egy falat kenyérre? Vidéki egyetemeket akarnak bezárni, ezzel elvágva a vidéki hallgatók szinte egyetlen mobilizációs csatornáját. Ennek következtében oktatókat fognak szélnek ereszteni. Durva és drasztikus, amit csinálnak. Görcsösen ragaszkodnak bizonyos premisszákhoz. Ha valamit eldöntenek, hogy így lesz, akkor csak azért is így lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. október 19. 11:25
Undorító megközelítés! Gondolkodó ember így nem minősít! És ez egy annyira átlátszó műgyűlölet, mert a destruktív szocio-cion-kommunista-liberálisanarchisták továbbra is kapják az államtól a pénzt a zsebükbe, nem is keveset - úgy összesítve. A csőcselék lármáját vélem hallani, azokét, akik kimentek a divatból. El lehet menni (sic). Megérdemlitek majdani büntetéseteket. Vagy tévedtetek? Bocsásd meg Atyám, mert nem tudják, hogy mit cselekednek. Bármilyen legyen is Orbán Viktor, a cipője sarkáig sem értek fel!
Nemhivo
2011. október 18. 20:10
...ebben azért van egy kis "igazság" ...vagy nem? ..." pont ez a kormánypárt volt az, amelyik 2008-ban a szociális népszavazás kampányában kivitte a hallgatókat a mostanihoz képest pitiáner tandíj ellen tüntetni. Országunk jelenlegi vezetői odaálltak a tükör elé és leköpték magukat? Bebizonyították azt, hogy az egy politikai akció volt, balhét akartak csinálni, és az érdekelte őket a legkevésbé, hogy a hallgatók fizetnek-e vagy sem.
rajen
2011. október 18. 19:19
Ezek az újbalos pinák mindig rövid hajúak.
várúr
2011. október 18. 19:11
Eddig kb 223-szor mondta el az álamtitkár: eszük ágába sincs bezárrni a Corvinus egyetemet. Hogy vizsgázhat ez az egyetemista Dóra kislány, ha erre sem emlékszik? Vagy füllentés-szakon tanul?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!