Tíz elveszett év: mi maradt 9/11 után?

2011. szeptember 11. 18:14

9/11 nélkül Andrers Behring Breivik tettei és a jobboldali populizmus európai elterjedése elképzelhetetlen lenne.

2011. szeptember 11. 18:14
Jakob Augstein
Komment.hu
„A 2001. szeptember 11. óta eltelt tíz évben mind vesztettünk: az iszlám elvakult ideológiák rabjává vált, a Nyugat saját elveit árulta el a terror ellen folytatott harcban, és nyakunkon vannak az iszlámgyűlölők. 9/11 nélkül Andrers Behring Breivik tettei és a jobboldali populizmus európai elterjedése elképzelhetetlen lenne. Mi az, ami tíz év alatt az agyunkba égett? Két kép mindent elárul: az egyiken a lángoló ikertornyok, a másikon az Abu Ghraib-i börtönben megkínzott rab. Az emberi őrület ikonográfiája, a New Yorkban elkövetett bűn és a terror elleni harc bűne.

Az erőszak ellen erőszakkal léptek fel, mindez pedig még több erőszakot szült. Ha valaki hitt abban, hogy az emberek tanultak a huszadik század háborúiból, annak csalódást okozott az új évezred kezdete. Semmit sem tanultunk, hisz még mindig hajlandóak vagyunk egymás elpusztítására, akár a puszta kezünkkel is. Mindig megvan rá az okunk, és mindig igazolva is érezzük tettünket.

Mi marad tíz év után? Annak felismerése, hogy aki a bosszú törvényét követi, az saját magát kárhoztatja. Amit az Egyesült Államok tett 9/11 után, az nem csupán erkölcstelen volt, az tönkretette az országot. A közel háromezer halottat szeptember 11. után további hatezer halott katona követte Afganisztánban és Irakban, továbbá megszámlálhatatlan civil áldozat, ötmillió menekült, és a jelenlegi becslések szerint több mint háromtrillió dollárnyi költség. Mit kellett volna a Nyugatnak tennie az Amerikát ért támadás után? A terror elleni harcnak végett kellett volna vetni azután, hogy az al-Kaidát kiűzték Afganisztánból. Ehelyett az Egyesült Államok ideológiai világháborút indított.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kalasnyikov
2011. szeptember 12. 05:11
Nem értem mit cicizünk itt barátaim...DDDD A szocik pártháza ugy dőlt össze mint a kártyavár pár hét alatt, annélkül,hogy belerepült vóna akár egy döglégy is. Kivéve persze a nagyobb csótányokat,mint fletó és madzagjai....LOL. Igy kell terrorcselekményeket végrehajtani, semmi pánik, semmi evakuáció, csak némi evolució. Politikusból majmot csinálni ugy tünik simább ügy,mint megtanulni a pilótaszakmát és szörnyet halni Jeruzsálemért..DDDD
celkereszt
2011. szeptember 11. 21:15
Az összeesküvés elméletben hívők agya túl sok dopamint tartalmaz. http://www.psychologytoday.com/articles/200501/conspiracy-theories-explained
Biomechanoid
2011. szeptember 11. 20:11
Az USA és Izrael politikájából következik, hogy 2001. szeptember 11-ét egy viszonylag közeli napon a III. VH-hoz köthető fontos dátumként emlegetik majd. Miközben az USA európai politikája egyértelműen az ide bevándorolt araboknak kedvez, addig az arabokat saját földjükön fegyverrel támadja. Két legyet próbál ügyni egy csapásra, de csak a világháború eljövetelét sietteti. Arab állam Európában? És az USA talpát nyaló németek, franciák, angolok, és természetesen a magyarok elsőként ismerik el ezt az államot, megfeledkezve korábbi tapasztalataikról a muzulmánokkal kapcsolatban? Koszovó egy arculcsapás az európai keresztény és fehér embereknek, egy balhorog az USA-tól. Közben az USA angol és francia talpnyalóival feldúlatja az arab világot, hogy a várható terrorizmus itt pusztítson.
soelmo
2011. szeptember 11. 20:05
Hogy kerül Breivik a képbe? Ő végülis a cionista világmozgalom ítéletét hajtotta végre az Izrael bojkottját hirdető norvég ifjúszocialisták ellen! Bár, hogy mondod, kezdem érteni az összefüggést! Én is így gondoltam. A tornyok lerobbantását ugyanazok hajtották végre, akik Breivik küldetését kitervelték. Egyetértünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!