Tandíj - a Fidesz 16 éves oktatáspolitikájának csődje

2011. szeptember 18. 14:07

Jól minősíti a Fidesz-kormány első 15 hónapját, hogy épp azt készülnek bevezetni, ami ellen 1995-től 2011-ig szabadságharcot folytattak.

2011. szeptember 18. 14:07
Stemler Miklós
Hírszerző

A megszorítás, azaz az M-szó után egy újabb kifejezés, a tandíj, azaz a T-szó esett a NER újbeszélje áldozatául: ahogyan mindenki tudja, hogy lesz megszorítás, csak nem illő, avagy egyenesen tilos így nevezni, úgy most már azt is tudjuk, hogy lesz tandíj, csak épp a lehető legkülönbözőbb fantázianeveken fut majd a felsőoktatás »újjászervezése«. Az azért mondjuk némileg pikáns, hogy az új tervezet (na jó, annak még túlzás nevezni) bizonyos pontjai kísértetiesen hasonlítanak egy bizonyos Magyar Bálint 2006-os elképzeléseire.

Bár 2006, pláne annak preőszödi része már a régmúlt ködébe vész, páran talán emlékeznek rá, hogy a tavaszi választások után kitört reformlázban két tandíjkoncepció versengett egymással – nyilván mondani sem kell, hogy a választás előtt mindkét koncepció gazdája kategorikusan tagadta, hogy tandíjat vezetnének be. A »liberális« verzió utólagos tandíjjal számolt, arra hivatkozva, hogy aki diplomája révén kap magasabb fizetést, az később fizesse vissza »társadalmi adósságát«, azaz képzési költségét, hisz úgyis futja rá. (...)

Mindenképpen új elem viszont, hogy a diplomás különadó csak az egyik lába lesz a tandíjrendszernek. Az is fizethet, aki diplomáját megkapva körbenéz Magyarországon, és úgy véli, hogy neki voltaképpen sokkal jobban megfelel egy normálisabb országban élni, mint itthon szívni. (...)

Tandíj, azaz T-szó tehát nagy valószínűséggel lesz, mégpedig nem azért, mert olyannyira igazságos lenne, hanem azért, mert minden bevételre szükség van a gazdasági ámokfutás folytatásához. Az pedig jól minősíti a Fidesz-kormány első 15 hónapját, hogy épp azt készülnek bevezetni, ami ellen 1995-től 2011-ig szabadságharcot folytattak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2011. szeptember 19. 06:19
"...Az is fizethet, aki diplomáját megkapva körbenéz Magyarországon, és úgy véli, hogy neki voltaképpen sokkal jobban megfelel egy normálisabb országban élni, mint itthon szívni. (...)" Abban a normálisabb országban kell diplomát szerezni, s nem kellene még az egyetemi évek alatt sem itthon szívni.
huttinger
2011. szeptember 18. 21:39
A fidesz által bevezett tandíj 2 részből áll. Egyrészt a már említett diplomás különadó másrészt az állami támogatotti kvóta radikális lecsökkentése a fizetős hallgatói létszámmal szemben. Ilyenkor szokták mondani, hogy felköp alááll......fideszvezérkar! Vigyázz! Felszív, begyűjt, fej felfelé fordít! Köp! Arc előre! Toccs.....
nick1
2011. szeptember 18. 21:01
Azt nagyon remélem, figyelik a fideszes fiúk, hogy a szavazás alapján mennyire népszerű még egy totál jobboldali oldalon is a legújabb ámokfutó ötletük. Fiúk, ennyire lesztek népszerűek nemsokára a teljes népesség körében, ha nem fejezitek be ezt a bizonyos ámokfutást. Lehet, hogy egy Orbánnal kevesebb kellene ott fent, mert hogy ő nem fog engedni, az biztos, inkább szétvereti a felsőoktatást, az egészségügyet és ki tudja mit, csak ne kelljen lemondania szeretett 16%-os egykulcsos adójáról. Csak veletek mi lesz akkor fiúk, amikor ez az egész a nyakatokba dől?
Hatodik Béla
2011. szeptember 18. 19:13
Nem kéne ezeket az anglicizmusokat (M-szó, T-szó) erőltetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!