Nemzeti felsőoktatás: paraszt, maradj az eke szarvánál

2011. szeptember 23. 17:38

Kitűnő kérdés, hogy innen kezdve melyik család vállalja be, hogy csemetéjét továbbtanulni küldje.

2011. szeptember 23. 17:38
Stemler Miklós
Hírszerző

Lényegesen nagyobb azonban az esély arra, hogy valakik valahol mégis komolyan gondolták ezeket a számokat, amelyek eredményeképpen nem csupán a felére esne vissza az államilag finanszírozott hallgatói létszám, hanem teljesen egészében meg is szűnne a nem fizetős közgazdász, jogász és bölcsészképzés. Ennek hátterében ugyanis egy zseniális elgondolás húzódhat meg: előbb-utóbb senki sem tudja megmondani, hogy milyen alapvető jogi normákat sért a kormány ad hoc törvényalkotása, kihalnak azok, akik átlátnak a Matolcsy György -féle Mekk Elek gazdaságpolitikán, és végre eltűnnek a mindenbe belebeszélő független értelmiségiek. Az állam pénzt takarít meg, az ország meg végre csendes lesz, kicsit úgy, mint Észak-Korea.

További jó hír, hogy kevesebb államilag finanszírozott mérnököt, informatikust is képzünk, amiről ugyan nem tudjuk, hogy miért is jó, de rossz nem lehet. Kész szerencse, hogy a felsőoktatási törvény koncepciója biztosít minket arról, hogy minden szorgalmas és tehetséges fiatalnak helye van a Nemzeti Felsőoktatás Rendszerében, ha máshogy nem, hát úgy, hogy diákhitelt vesz tanulmányai elvégzése érdekében, akár hosszú évtizedekre eladósítva magát, hiszen már azt is tudjuk, hogy a költségtérítéses képzések ára a mostaniak többszöröse lesz.(...)

Kitűnő kérdés, hogy innen kezdve melyik család vállalja be, hogy csemetéjét továbbtanulni küldje, pláne miután egyéb frontokon a kormány épp nem kevés pénzt szed el tőlük. Szándéktól függően a felsőoktatás két ellentétes dologra lehet alkalmas társadalmi szempontból. Az egyik a társadalmi mobilitás növelése azáltal, hogy lehetőség szerint minden tehetséges fiatalnak lehetőséget kínálunk diploma szerzésre, a másik pedig ezzel szemben a mindenkori elit megerősítése a tehetséges, ám nem kellően jómódú fiatalok kiszorítása révén. Most már tudjuk, hogy az Orbán-kormány, pontosabban annak oktatási államtitkársága melyik utat választotta.

Az új felsőoktatási keretszám tervezetek kombinálva a Matolcsy-féle adópolitikával garantálják, hogy egy arra érdemtelen, azaz szerény anyagi körülmények között élő fiatal se jusson be a felsőoktatásba, hacsak nem vállalja évtizedekre szóló eladósodását. A röghöz kötés több évszázados hagyománya új erőre kap a XXI. századi Magyarországon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. szeptember 24. 14:41
"baromi nehéz szak. így az első 1-2 évben a bukási arány akár 50-80%. a JELENLEGI létszámmal. ezt akarják még megduplázni?!?!?" Na ez az! Innen fúj a szél! Bizony a természettudományokban, a műszaki tudományok területén nem lehet hablatyolni. Ott nem lehet csak úgy átcsúszni. Ott minden érdemjegy mögött valóban érdem van. Azt hiszem ettől tört ki a pánik! Egy olvasott mérnök bármikor lehet irodalomtörténész vagy jogász, de fordítva ez nem igen lehetséges. Innen fúj a szél!
narmer
2011. szeptember 24. 12:06
Mikor láttál utoljára ekét, vagy élő parasztot, te demagóg hülye!!!Ja, nem szólva a tehén szarváról.
peninsulavaldes
2011. szeptember 24. 10:35
Én még meglépnék valamit. Ha valaki úgy dönt, hogy másoddiplomának természettudományi szakot választ, és az első diplomája bölcsész, gazdasági volt, akkor ne kelljen neki érte fizetni.
Hatodik Béla
2011. szeptember 24. 08:10
"és végre eltűnnek a mindenbe belebeszélő független értelmiségiek" ó, de szép is lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!