Az igazság napja

2011. szeptember 06. 07:19

Végre merik hallatni a hangjukat az egyszerű bírók is, akik eddig csendben tűrték Baka András és elődeinek hatalmaskodását.

2011. szeptember 06. 07:19
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Hírlap

„Az újdonság az, hogy a kormány gesztusainak és a jövő januártól hatályos új alkotmányunk világos útmutatásának köszönhe­tően végre merik hallatni a hangjukat az egyszerű bírók is, akik eddig csendben tűrték Baka András és elődeinek hatalmaskodását, és akik ugyanúgy szenvedtek attól, hogy egy bűn rossz rendszer fenntartásában kell részt vállalniuk, mint a pulpitus másik oldalán állók, s akik szemlesütve mondták ki az ügyfeleknek egy márciusi tárgyaláson, hogy a következő fordulóra mondjuk november végén nyílik lehetőség.

Az első megszólalóknak éppen lapunk adott helyet. Völgyesi Miklós a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnökeként mondott kérlelhetetlen kritikát, Bónis Éva, Ravasz László vagy éppen Rázsó Ferenc egyszerű bíróként vette a bátorságot, hogy áttörje a hallgatás falát. A sok megaláztatás, etikai vizsgálat és kirúgások után végül fordulatot hozott az első fecskék bátorsága: immár a magyar bírók kétharmadát tömörítő Magyar Bírói Egyesület is vállalta, hogy egységes állásfoglalással rántja le a leplet az álszent rendszerről.

A bírák szava többet ér, mint bármely politikusé, hiszen most minden polgár elgondolkodhat azon: vajon miféle függetlenség, miféle parádés belső demokrácia az, amelyből éppen az érintettek kétharmada nem kér. Legalább olyan jó, mint a megboldogult népi demokrácia...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2011. szeptember 06. 10:50
Pontosan. És ott ér véget, hogy annak van igaza, akinek erősebb (gátlástalanabb, kegyetlenebb) haverjai vannak, na ezt lenne nagyon jó elkerülni.
már foglalt
2011. szeptember 06. 10:41
jézusom, ennyi marhaságot...huth megint formában
Zokni
2011. szeptember 06. 09:48
Miről ír ez a csótány? Az OIT a bírák önkormányzatának legfelsőbb szerve, hivatalként működik, tagjait demokratikusan választják. A bírói önállóság záloga, a politikai befolyástól mentesség biztosítéka, - egyébként nem teljesen, mert tagjait részben a Parlament választja. Amit javasolnak (országos hivatal), annak lényege, hogy NE azok legyenek egy ilyen szervezetben, akik MOST ott ülnek. Azt megértem, hogy az ebből kimaradó bíráknak nem tetszik, hogy a fejük felett döntenek, de ez az ostoba vagdalkozás, hogy az "emberek mit gondolnak a pártatlan bíráskodásról" s a többi, azt nem hinném, hogy tőlük származna, mert a bölcsességnek abszolút híján van, ami egy MH-os újságírónál persze lassan már előírás lesz... Ráadásul, megéri-e hosszabb távon, hogy nem az önkormányzatuk meglévő keretein belül újítják meg a testületet, hanem a bírói önállóságot is feladnák, azzal, hogy közvetlenül a Parlament alá rendelnék az új irányító szervezetét?
bookmark
2011. szeptember 06. 09:47
A halozat nem csak a birosagokon van jelen, hanem mindenhol, ahol a "HIVATAL" hatalmaskodik es tenyleg nem ertem minek molyol ennyit a parlament a torvenykezessel, ha nem tudja meg az ala rendelt hivataloknal sem elerni azt, hogy ertelemezes helyett betartsak a torvenyeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!