A misztikus Matolcsy-erő és a tiltott „M”

2011. szeptember 08. 12:59

A punkos gazdaságpolitikának érdekes következményei lettek. A lazaságnak köszönhetően nem igazán álltak össze a költségvetési számok.

2011. szeptember 08. 12:59
Stemler Miklós
Hírszerző

„A megoldás fontos része az unikális gazdaságpolitika, a »matolcsyzmus« volt, amely lényege pofonegyszerű: ha kevesebbet kell fizetnünk, többet fogunk költeni, ettől pedig beindul a gazdaság és mindenkinek jobb.

Ezeknek a szellemes mondásoknak az ismételgetése közben aztán eltelt két év és eljött 2010, amikor a néhai koalíció haláltáncának köszönhetően a Fidesz-KDNP tönkrenyerte magát. Menetrend szerint itt kellett volna következnie a valóságról alkotott kép közelítésének a valósághoz, ám ehelyett bizarr dolog történt: Orbán Viktor a valóságot próbálta meg a saját víziójához formálni. Először jött az egykulcsos adó, majd annak érdekében, hogy mindez ne vágja gallyra a költségvetést, érkeztek az igazán kreatív megoldások: kedvesen elkérték tőlünk a magánnyugdíj pénztári vagyonunkat, egész ágazatokat pedig szolidaritásra, azaz még több pénz befizetésére kértek kötelező jelleggel.

A »nonkonformista«, azaz punkos gazdaságpolitikának aztán egészen érdekes következményei lettek. A lazaságnak köszönhetően például nem igazán álltak össze a költségvetési számok, így a hiánycél tartása érdekében több menetben több százmilliárd forintot zároltak, majd vettek el végleg költségvetési intézményektől, és a kormány arra is »rádöbbent«, hogy az új adórendszerrel lényegesen többen jártak rosszul, mint jól. Természetesen erre is volt megoldás, bár kissé gyurcsányista jellegű: »bérkommandót« harangozott be a kormány, amelyből ugyanúgy nem lett semmi, mint Gyurcsány Ferenc »áfa-kommandójából«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GY. F.űegér
2011. szeptember 08. 15:45
Tudjuk, tudjuk: hol volt Stamler amikor a gyurcsánysünök lőtték a fidesz-nagygyűlést.
Mardel
2011. szeptember 08. 14:50
Kedves Büdöslábú! Nézz már körül! Angela Merkel kb. kéthetente mond mást eurómentés jeligére. Amúgy nagyon boldog gyerekek voltatok, amikor ez EU nem engedte megváltoztatni tavaly az irreális hiánycélt. Szóval azon a pályán vagyunk az adósság miatt, amire fél hülye példaképed állított.
OrangeOrder
2011. szeptember 08. 13:45
Blablabla, *ásít*. Akkor én is, ezredszerre: azért nem költöttünk többet (lett volna miből), mert megemelkedtek a törlesztők, még brutálisabban. A bankok megszorongatása és a svájci jegybank akciói után ez is menni fog. Persze ha valaki direkt külföldön költi el a többletjövedelmét, az majd jól kibaszik a kormánnyal persze. Bezzeg az IMF-recept parádés volt, mi? Ez a sok okos ember 2002-2010 között mit csinált? Akkor nem tudták jobban a nemzetgazdasági tárcánál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!