Tükör, Cavinton

2011. augusztus 18. 07:16

A pénzintézetek azt csinálnak, amit csak akarnak. Nem ügyfélnek, hanem prédának tekintik a hitellel rendelkezőket vagy arra áhítozókat.

2011. augusztus 18. 07:16
Csákó Attila
Magyar Hírlap

„A bankok sokakat szinte rátukmálták a frankalapú hitelre, ám az árfolyamkockázatról jó esetben is csak egy elharapott fél mondatban vagy a szerződés apró betűs részében tájékoztatták az ügyfelet. Így a bebukásokért a felelősség nemcsak az ügyfeleké, hanem a bankoké s a korábbi kormányoké. A megoldás azonban, mint jogutód, a mostani kabinetre vár egy olyan időszakban, amikor súlyos gazdasági gondokkal küzd a világ. Amerika infúzióra kötve, a német gazdaság hibernálva, az eurózóna déli és nyugati periférikus államai pedig a csőd szélén, s mindezt fejeli meg a menekülővalutának tartott svájci frank erősödése.

Visszatérve a bankokra, nem mindegyiknek, de közülük soknak az ügyfeleket sújtó kreativitása nem ismer határokat.

A pénzintézetek – ha nem is valamennyi –, de azt csinálnak, amit csak akarnak. Nem ügyfélnek, hanem prédának tekintik a náluk hitellel rendelkezőket vagy arra áhítozókat. De vajon az anyaországukban is így tesznek? Elképzelhető, hogy odahaza egyoldalúan módosítgatják a szerződéseket az ügyfél kárára? A kezelési költség húsz százalékát teszi ki a törlesztőrészlet, vagy hogy panaszkezelési díjat számolnak fel, ha az ügyfél a »szolgáltatással« vagy a kamatszámítással elégedetlen? A válasz: nem!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. augusztus 18. 10:10
Kedves magyar Honfitársaim! ( a többiekhez nem szólok) Önálló monetáris politika helyett jelenleg Magyarországon (igaz máshol is) transznacionális oktrojált fináncparazitizmus van. Mi enne a lényege és a monológja? Eladósítom. Gazdaságát birtokba veszem. Politikáját befolyásolom. Népességét elsorvasztom, ha kell belső társadalmi ellentéteket szítok. Médiáját kézben tartom. Diktálom a jelenét, átírom a múltját és döntök a jövőjéről! Mi az ellenszere? Az önálló monetáris politika! De miért nincs önálló monetáris pénzpolitikánk? Azért nincs, mert furcsa módon megtiltják nekünk, hogy pénzt bocsássunk ki, de azt már nem, hogy kamatra vegyünk kölcsönbe pénzt, vagyis, hogy "ők adjanak nekünk pénzt". Kamatra vegyünk fel kölcsönt az világbanktól, EKB-től, pl. euróban, amelynek az értékét és átválthatóságát a kibocsátó garantálja, megfelelő fedezettel. Azt mondják a fináncoligarchák, hogy ez a pénz bármikor, bármilyen valutára átváltható, mert stabil. Valóban az? Napjaink történései nem ezt igazolják! Tehát ne nyomtassál, ne bocsáss ki a hiány fedezetére, kitöltésére, pótlására saját nemzeti pénzeszközt, hanem vegyél fel kamatra tőlük. Természetesen Ők azután megmondják, hogy milyen feltételekkel adják és mire költheted el. Illetve azt is, hogy kit részesítsél kedvezményekbe, kiket bízzál meg a beruházásaid végrehajtásával, stb. Magyarul: a PLUSZ PÉNZ a hiány fedezésére mindenképpen bekerül a gazdaságba, mert az különben azonnal összeomlana. Azt szajkózzák, hülyítve a népet! Téged és mindenkit, akit csak lehet, hogy PÉNZT (saját forrásból származót) KIBOCSÁTANI TILOS, MERT INFLÁCIÓ LESZ! Pedig ez a "kölcsön vett pénz" ugyanannyi mennyiségű pénz, mint amennyit mi magunk is kinyomhatnánk, (!) és valóban lesz is egy kis infláció 4-5%, - de akkor miért nem mi adjuk ki a saját pénzünket? Hiszen látszólag ugyanaz a folyamat. Amely nem más mint a pénz pelepumpálása a gazdaságba a hiány fedezésére. Ha az általunk, önállóan kibocsátott pénz pumpáljuk a saját gazdaságunkba az valóban okoz némi inflációt, és ennyi! Ha viszont a kölcsönpénz pumpáljuk a gazdaságunkba, akkor az ugyan úgy inflációt okoz, mint az általunk "kinyomtatott" pénz. A különbség annyi, hogy a kölcsön sokkal többe kerül, kamatot fizetünk rá és beleszólnak abba, hogy mire és hogyan költhetjük el. Röviden! Megtiltották, hogy saját magunknak, saját pénzügyi technikával kölcsönt adjunk! Csak "tőlük" vehetünk fel! Ezt hívom és transznacionális oktrojált fináncparazitizmusnak.
tevevanegypupu
2011. augusztus 18. 07:51
Mesterhazi Attila megtalalta a bunost, az m1-en meg is mondta: Jarai Zsigmond az, aki a frankhitelek felvetelekor volt a jegybank elnoke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!