Rekonkviszta - Az alapfokú oktatás központosításáról

2011. augusztus 29. 12:50

Szokjunk hozzá a gondolathoz: elit iskoláink egyháziak lesznek.

2011. augusztus 29. 12:50
Horn Dániel
Magyar Narancs

„A tanároknak, hacsak nem akarnak hivatást váltani, két választásuk lesz: vagy kevesebb energiát fektetnek az oktatásba, hogy máshol pótolják a kiesett pénzt (például magánórákkal), vagy elmennek oda tanítani, ahol van pénz. Ez logikailag csak az egyházi vagy az alapítványi/magániskolákban lehetséges.

Az alapítványi iskolákat a jelenlegi kormányzat nem szereti. Ahol tudta, már államosította őket, ahol meg nem tudta, ott az oktatási fejkvóta megvonását, illetve egyéb szankciókat lengetett be. Az egyházi iskolák ezzel szemben az 1997-es »vatikáni megállapodás« óta az állami normatíva mellett megkapják ugyanazt a pénzösszeget, amit egy átlagos iskola is megkap. Átlag ugyanakkora összeget kap az államtól minden egyházi iskola, mint minden állami. Erre jön még rá az egyház saját forrásaiból befolyt összeg. Az egyházi iskolák feltehetőleg nem fogják elszalasztani a lehetőséget, hogy a jobb tanárokat elcsábítsák, főleg, mivel őket a közalkalmazotti törvény sem köti.

Az önkormányzatok meg, ha eddig nem tették meg, sietve átadnak még iskolákat az egyháznak, mielőtt a forráskivonások lerontanák legjobb iskoláik színvonalát.
A tervezett központosítás tehát egyrészről üdvözlendő, mivel nemigen látni más módját annak, hogyan lehetne a jelenlegi, szabad iskolaválasztáson alapuló, decentralizált rendszerben biztosítani az állampolgárok közötti oktatási egyenlőséget. Másrészről viszont úgy tűnik, a Fidesz valóban hosszú távon gondolkozik: ha a fent leírtak szerint alakulnak a dolgok, a középosztály legnépesebb, »maga módján vallásos«, de az egyházhoz nem kötődő része ezentúl egyházi iskolákba viszi a gyermekét, mivel azok sokkal jobbak lesznek a világiaknál. Szokjunk hozzá a gondolathoz: elit iskoláink egyháziak lesznek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. augusztus 29. 22:44
Na ! Látom jön az új HORN nemzeték. Viszont ugyan azt a fejfedőt viselik!
korona
2011. augusztus 29. 19:16
A jó iskola az, amelyik maradandó tudást ad a tanulóknak. Nem dédelgetni kell a diákokat, hanem tanítani és nevelni. Bizony, ha kell, nem hagyható ki a büntetés sem. A jó tanító, tanár mindig tudja, hogy melyik tanulónál, mit kell alkalmaznia: jutalmazást vagy büntetést. A tanulók igyekvését meg kell dícsérni. Ám nem csak az iskolában, de az éltben is meg kell dícsérni az embert, ha a munkáját jól csinálja! Valahogy elfelejtette a társadalom a dícséretet, de sajnos, a kritzálást, feddést, szidást nem. A tanulók a szigorú tanárra emlékeznek inkább, mint arra, aki elnéző volt. A diákok ösztönösen tudják, megérzik, hogy ki az értékes tanító, tanár.
Reakczy Jóska
2011. augusztus 29. 18:46
aki nem akar szegregálni az oktatásban, az a legnagyobb kussban vegye tudomásul, hogy az állami iskola legfeljebb az ipari szakmunkásképző előszobája lehet. az egyház oktatási szerepe ebben az országban több száz éves aktivitással szemben csupán ötven évig volt háttérben. a legjobb alap és középfokú iskoláink többsége egyházi, az volt és az is lesz. ezt fel lehet fogni úgy is, hogy ez a középosztály válasza a liberális destrukcióra.
TroppauerH
2011. augusztus 29. 17:09
Horn et.! Remek a cikk! Hemzseg a valótlanságoktól, de a MN már csak ilyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!