Hirosimáról: leszerelés újratöltve

2011. augusztus 07. 13:00

Vissza kell térnünk az atomsorompó-egyezmény feledésbe merült alapelveihez: véget kell vetni a fegyverkezési hajszának.

2011. augusztus 07. 13:00
Berze Márton
LMP

„Ki kell mondanunk, hogy az atomfegyverek birtoklása és bevetése erkölcstelen, jogellenes, katonailag szükségtelen és végezetesen veszélyes. Világossá kell tenni, hogy a világ közvéleménye nem fogadja el a kettős mércét: azt, hogy egyes országok kapcsán erkölcsileg kifogásolható az atomfegyverek birtoklása, mások számára viszont nem; sőt, bátran használható geopolitikai érdekek fenntartására. Vissza kell térnünk az atomsorompó-egyezmény feledésbe merült alapelveihez: véget kell vetni a fegyverkezési hajszának, hatékony intézkedésekre van szükség a létező kapacitások teljes leszerelésére – beleértve a kísérleti robbantások és az atomfegyverek előállításának beszüntetését, az összes létező készlet megsemmisítését, az atomfegyverek és célba juttató eszközeik kizárását az államok fegyverzetéből.

Tiltani kell az atomfegyverek átadását, ilyen fegyverek előállításának segítését, illetve kötelezni kell az atomfegyverrel még nem rendelkező államokat, hogy ne fogadjanak el, ne szerezzenek be, és ne állítsanak elő atomfegyvert. Utóbbi államcsoportot azonban sem az ellenőrzési eljárások, sem technikai, sem kereskedelmi megfontolások nem akadályozhatják az atomenergia békés felhasználásában. A nyugati világ nagyhatalmainak, az Egyesült Államoknak és Izraelnek, Oroszországnak és Kínának, Indiának és Pakisztánnak közös érdeke, hogy gátat szabjanak a katonai célú nukleáris kapacitások további bővítésének, és minden eszközzel megakadályozzák az atomfegyverek illegális kereskedelmét, amely okkal tölti el félelemmel azokat, akik Hiroshima után nem bíznak sem a kormányok, sem a kormányok megdöntésére szövetkezett terrorista csoportok önmegtartóztatásában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lacc78
2011. augusztus 08. 08:34
"Figyeljük meg, minél haladóbb egy véglény, annál önteltebb. A demokrata, felvilágosult, liberális vagy alternatív mind az egész emberiségről akar dönteni, a paraszt maximum a lováról vagy a hurka megtöltéséről." (Pozsonyi Ádám)
Csubakka
2011. augusztus 08. 06:58
Berzenkedek ettől a Márton gyerektő
Akitlosz
2011. augusztus 07. 23:59
Na ez például pontosan nem az a kérdés, amit Berze Márton, az LMP, Magyarország fog eldönteni. Attól mondjuk eddig sem igazán tartottam, hogy Berze Márton beveti az atomfegyverét.
TroppauerH
2011. augusztus 07. 18:11
Ez a "szopottgombócfejű" gyerek követeli a világbékét. Szóljon a kisázsiai és usa-beli rokonoknak és meglesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!