Gazdagadó

2011. augusztus 28. 09:45

Nem ez a pótcselekvés kéne, hanem egy átgondolt, radikálisan progresszív új adórendszer.

2011. augusztus 28. 09:45
Mátyás Győző
168 Óra

„Úgy legyen! Jó esetben az ilyesmit persze nem akcióprogramként szokás meghirdetni, ugyanis normális társadalmi-gazdasági formáció működésének az volna az alapja, hogy a tehetősek zokszó nélkül vállalják a rájuk eső részt a közös terhekből, amikor pedig córesz van, akkor még egy kicsit többet is. Na, ebből is látszik, milyen kevés igazán normális hely van a világban. Mert a gyakorlatban természetesen egyáltalán nem így néz ki a teherviselési mátrix. A gazdagabbak ugyanis többnyire eleve privilegizált helyzetben vannak, ami abban is megnyilvánul, hogy ők könnyebben megtalálják a kiskapukat és a kötelezettségek alóli kibúvókat. Ami nem pusztán igazságtalan és erkölcstelen, de egy pont után zavarokat okoz a gazdaság működésében, és kaotikus helyzetet teremt a társadalomban.(...)

Ma már a jobboldal iránti ellenszenvvel a legkevésbé sem vádolható közgazdászok is katasztrofálisnak minősítik ezt az adószisztémát. Ami a gazdaság élénkítésére is alkalmatlan – bár ezt már a bevezetésekor megmondta szinte mindenki. (Mellesleg a hazai viszonyok között badarságnak számító egykulcsos adó anno a szabad demokraták mániája volt. Azt különösen nem értem, hogy ha a Fidesz-szótárban az SZDSZ ekvivalense a nemzetrontó volt, akkor miért pont ezt az ötletüket kellett narancsszínűre átfesteni. Mert a szadesznek azért voltak jó ötletei is.)

Ez a plusz sarc csak toldozgatás persze, mert presztízs okokból a kormány nyilván nem fog engedni az egykulcsos adó »vívmányából«. Így ez a felvetés leginkább a politikának kínál alkalmat egy kis gazdagellenes hangulatkeltésre. Pár magyar nábobnak meg az önfényezésre; ők majd önként felajánlanak néhány garas pluszadót, arra sandítva, hogy »üzletembernek« állt Ludas Matyiként százszorosan veszik azt vissza.

Pedig nem ez a pótcselekvés kéne, hanem egy átgondolt, radikálisan progresszív új adórendszer.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2011. augusztus 28. 17:50
A baj nem azokkal a gazadagokkal van, akik akár millós bevételük után megfizetik az akár hány % adót. Hanem azokkal, akik minimál bér -vagy annak 2xerese- után adóznak ám 100 milás -vagy akár 1 milliárdos- házakat építtetnek. És ezekből nincs kevés. Csak itt a közelemben úgy 10 év alatt 50-100 ilyen ház nőtt ki a földből. Ha ezeknek a házaknak a tulajdonosait jövedelem bevallásilag megnéznék -APEH-önkormányzat együttműködése elég lenne ehhez- rögvest kiderülne, hogy nagy részük minimálbéres. Mert ugye ha nem így lenne, akkor a jövedelem adók -össznemzeti szinten- nem annyit hoznának a költségvetés bevételi oldalára, amennyit hoznak. Ez itt egy pici terület, amit én látok, nagyon sok ilyen van. De érdekes módon sem az akár melyik oldali média, sőt, a témában kommentelők sem foglalkoznak az adó elkerülőkkel. A gazdagokkal nem az a baj, hogy vannak -a kapitalizmus márcsak ilyen- hanem az, ha teljesítményük a közlegelő lepusztításában merül ki, annak karbantartásához nem, vagy csak minimálisan járulnak hozzá.
OrangeOrder
2011. augusztus 28. 12:06
Az aljas mocskos komcsiját... ez a legótvarabb dolog: az irigységre építeni, vegyük el a gazdagoktól, mi? Hát a büdös murva anyátokat veszitek el - tanuljatok munka mellett, keressetek új munkahelyet, költözzetek el, és ti is kereshettek annyit, hogy "gazdagnak" számíthattok. Havi 200 ezer 16%-a 32 ezer forint - ezzel szemben havi 600 ezer bruttó 16%-a 96 ezer forint. Ez nem elég progresszív nektek, fasznyalók? Fizessen a bruttó 600-as arc inkáb 192 ezret, az lenne az igazságos? Több adóalap magasabb százalékát? A rohadt szemét senkik. Akik az egymillió illeték fizetése után is adót vetnének ki a lakásomra?
Django
2011. augusztus 28. 10:31
Hihetetlenül aljas egy írás. Képes párhuzamot vonni Warren Buffet meg a Magyarországon bruttó 500 ezer felett keresők közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!