Visszavág-e a Birodalom?

2011. július 15. 16:55

Amondó vagyok, hogy korai temetni Amerikát és Európát, bár tény, hogy óriási adósságterhet nyögnek.

2011. július 15. 16:55
Szlankó Bálint
Komment.hu

Azt már a 2008-as nagy krach után lehetett látni, hogy ha a világgazdaság meg is ússza összedőlés nélkül, a hatalmas adósság, amibe a nagy nyugati államok a csőd felé rohanó bankok megmentésével verték magukat, egy sor problémát okoz majd. A magas államadósság rettenetes koloncként nehezedik rájuk. Hosszú időre aláássa a gazdasági növekedést, és arra kényszeríti az országokat, hogy ambícióikat minden fronton visszafogják. A britek például repülőgép-hordozó nélkül kénytelenek vívni a líbiai háborút, mert annyira le vannak égve, hogy drasztikusan csökkenteniük kellett fegyveres erőik méretét. A hosszúra nyúlt »retreat from Empire« (a gyarmatbirodalom végének) újabb fejezete ez. Niall Fergusson , egy népszerű brit történész, mostanában egyenesen arról szokott írni, hogy az amerikai államadósság, ami a nemzeti össztermék körülbelül száz százaléka (15 trillió dollár), az amerikai impérium végét, sőt, igazi apokaliptikus összeomlást hozhat el.

Lehet. Én viszont amondó vagyok, hogy korai temetni Amerikát és Európát, bár tény, hogy óriási adósságterhet nyögnek, ennek következményei pedig bizonyára nem túl rózsásak, még ha pontosan nehéz is őket felmérni.

Korai temetni őket, egyrészt azért, mert a válság előtti és az azt okozó pénzbőségbe bőven belejátszott az elmúlt két évtized amerikai (és kisebb mértékben európai) gazdasági növekedése is, amit pedig részben a technológiai forradalom tett lehetővé. A Nyugat jóléte elsősorban nem a hiteleken alapul, hanem azon, hogy a szabadpiaci kapitalizmus (még ha divatos is becsmérelni) és a tudományos racionalizmus sokkal több értéket és sokkal gyorsabban képes előállítani, mint bármely más ismert gazdasági és világnézeti rendszer. Az elmúlt évtizedek (és persze évszázadok, ha már itt tartunk) összes technológiai vívmánya Amerikából és Európából származik, hiába építenek akárhány kilométer autópályát meg hidat Kínában, és végeredményben ez a gazdasági fejlődés fő motorja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
holmes
2011. július 16. 12:34
Hát hogyne vágna, a Birodalom megpróbálja megtorolni a szabadságharcosok vakmerőségét! http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/2011/01/elzugtak-forradalmai.html
rajen
2011. július 16. 10:23
Egy hozzászólás egy másik fórumból: "Anglia (angolszász) és a digó/spanyol/portugál/francia világ nagyjából ugyanazt a fenntarthatatlan rendszert futtatta, de az, hogy a nyertes mindent visz (gyarmatokat, hajózási és kereskedelmi monopoliumokat) azzal járt, hogy az angolszászok hozzászoktak, hogy rajtuk van a fehér kalap, ők győznek, bármi is történik. Nézzed meg Németországot. Ők egy igen kemény tanulási folyamaton mentek keresztül, racionálisan építik ki a gazdaságukat. Az angoloknak az elmúlt 200 évben elég volt az, hogy úsztak az árral, csinálták a piszkos kis trükkjeiket, aztán, ha 1929 tőzsdeomlás, válság, akkor MÁSOK nagyobbat buknak, mint ők - továbbra is megvan a vezető szerep. Az angolszász dominanciájú rendszer, csak mert mindig jó lapjaik voltak a végére (az aktuális válságnál) nem tud mit kezdeni a valós problémákkal. Vedd észre, mióta mondogatják - évek óta - hogy Kínának meg kell(ene) borulnia. Az angolszász világ csak vergődik, mert nagyon kéne már a Kínai privatizáció, közművek és az egészségügy lerablása, stb. Az angolszász világ mottója az, hogy nem számít az eladósodás, nem számít az egyensúlytalanság, amíg kétszer annyi csatahajónk van, mint az utánunk következő két hatalomnak együttvéve. És ez a recept most nem működik. És nincs másik recept, MERT SOHA NEM IS VOLT. (...) Meg lehet ezt jobban is írni, de a lényeg az, hogy azért, mert az egyensúlytalanság miatt mindig mások borultak meg, az angolszász világ nem is tud másképp működni, mint egyensúlytalanul. Így szerezték meg a spanyol, francia stb gyarmatokat, végig egyensúlytalan rendszert futtattak, AKÁR FEGYVERREL IS !!!! (Kína, Japán) rákényszerítették a világ többi részét a csatlakozásra, és amikor megborult valaki, akkor lerabolták a felvásárolt helyi értelmiség tapsa közepette. Az, hogy Oroszország stabilizálódott, Kína meg meg se rezdült eddig - ez a nyugati mély válság KILÁTÁSTALANSÁGÁNAK oka. Kínának már rogyadoznia kéne, 5 éven belül meg kéne borulnia TELJESEN és akkor (korlátlan energiával - és hitellel) megindulhatna egy csodás felívelés. MINDIG ÍGY VOLT - ezért sincs más recept. Soha nem is volt."
hartnesz
2011. július 15. 23:49
Figyu! Az fejlesztés!!! Óvasd el még 1x!
huttinger
2011. július 15. 21:25
Kína ott cseszi el a dolgot, hogy nem lehet úgy a világ legnagyobb gazdasága, hogy csak ő termel és a többiektől meg azt várja el, hogy vásároljanak tőle. Miből bogaram? Hitelből? Ez ment eddig, de ennek lesz most vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!