Kína és Amerika

2011. július 13. 16:47

Orbán minden szónoki ügyességére szükség van, hogy a nemzeti érdek szlogenjére támaszkodva próbálja eladni hívei számára a kínai kapcsolatot.

2011. július 13. 16:47

„A felértékelődött kínai kapcsolatnak megvan a maga pikantériája. Nem csak a politikai kockázata nagy annak, hogy ha egy elnyomó rendszerrel próbál valaki boltolni. Hanem a Fidesz mint politikai mozgalom saját politikai identitásával is meglehetősen nehezen összeegyeztethető ez a pálfordulás. Hiszen a szabadság elsődlegességét hirdető ideológia jegyében indult egykori ifjúsági szervezet számára igencsak súlyos kihívást jelent olyanokkal parolázni ma, akik maguk is gyakorlottak a politikai ellenzék erőszakos elnyomásában. Így az itthoni antikommunista retorikával nehezen békíthető össze a kínai kommunistákkal való egyezkedés, s Orbán minden szónoki ügyességére szükség van, hogy a nemzeti érdek szlogenjére támaszkodva próbálja eladni hívei számára a Medgyessy-Gyurcsány páros által kezdeményezett és a Fidesz által továbbépített kínai kapcsolatot.  

De nem csak idehaza nézik többen - így például gazdasági szempontból Orbán tanácsadója, a mostanában gyakran gyengélkedő euró atyja, Lámfalussy professzor is - »aggódással vegyes megértéssel« a Kína felé nyitást. Nyilvánvaló, hogy világpolitikai szövetségi rendszerünk, az euroatlanti világ is érdeklődik a dolog iránt. Talán az ő megnyugtatásukra is szolgál, hogy Budapest - úgy is mint európai uniós elnökségi ország - jelentős részt vállalt a Ronald Reagan amerikai elnök születésének 100. évfordulójával kapcsolatos globális rendezvénysorozatban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoCsak
2011. július 14. 11:13
Így érthető! Minden hazugság a levegővételnél kezdődik.. - Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni. - A fene se érti ezeket a nyugdíjasokat. Mindig panaszkodnak, hogy milyen nehéz az élet. Közben meg egyre jobb erőben vannak. Pár éve, amikor bementek a boltba 1000 forintért vásárolni, alig bírták el a cekkert, most meg fél kézzel hazaviszik.
Peter8811
2011. július 13. 22:57
Az a helyzet, hogy van szerzett jogú szabadság jog, - ez azt gondol amit akar. - és van sima szabadságjog ennek csak azt szabad gondolni amit a Népszava ír.
Peter8811
2011. július 13. 22:06
Kína mindig tisztességes volt velünk szemben 1956 ban amikor megtámadták Magyarországot az orosz fasiszták, Kádárral Apróval az élen, felszólították az oroszokat, hogy ne legyen Európa csendőre a Szovjetunió. Szemembe akkor akkorát nőttek mint a pinty, azóta is bizalmam van hozzájuk, persze nekik is volt problémájuk amikor a Tienan téren randalíroztak a csőcselékek ilyen O+A félék + Gergényi félék leesett azonosítóval + Bokros félék a szerzett joggal, lehet még libás is volt a téren.
gross
2011. július 13. 21:55
Meg kellene már szokni, hogy a politikusok ha úgy tetszik "köpönyegforgatók", reagálnak a változásokra vagy a vélt változásokra. Mondjuk megnyerik a változásokat és kormányzati felelősséget kapnak - ez egy más helyzet, mint az ellenzéki szerep. Abban a Fidesz persze tényleg minden lehetséges - szakmai és demagóg - eszközt felhasznált, benne a "kommunista Kína" ellenességet is, hogy gyengítse a kormányt, de ez benne van a pakliban a politikában. A kormánynak - a politikusoknak - nem az a feladata, hogy valami erkölcsi útmutatást adjanak a népnek és jó példával járjanak elöl, hanem hogy az országot jól menedzseljék. Ez alapján lesz érdemes majd megítélni a Fidesz teljesítményét - 2014-ben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!