A család nem szorul védelemre

2011. július 17. 14:04

Szerintem nem igaz az, hogy a családok szétesőben és tönkremenőben vannak. Interjú.

2011. július 17. 14:04
Sik Endre
NOL
- A mostani kormány minden eddiginél gyakrabban beszél a családokról, a családok védelméről, miközben le is szűkíti a család fogalmát. Nem lehet, hogy ők most ráéreztek a magyar társadalom ezen sajátosságára?

- Először is szerintem nem igaz az, amiből kiindulnak, hogy a családok szétesőben és tönkremenőben vannak. Igaz, hogy sokkal kevesebben házasodnak és akik házasodnak, azoknak jelentős része elválik, hogy a gyerekek közel fele házasságon kívül születik, de ez nem jelenti azt, hogy megszűnnek a családok. Csak újfajta családformák születnek, de a család fontossága nem csökken. Ha megkérdezzük a fiatalokat, hogy mit tartanak a legfontosabbnak az életben, manapság is a családot említik. A családvédő szövegek és a családokat érintő részintézkedések inkább egy bizonyos, pártpolitikához kapcsolódó értékrendnek az aprópénzre váltása. Szerintem a család, mint olyan, nem szorul védelemre.

- És mit gondol arról, hogy a család fogalmát némileg leszűkíti a kormányzati kommunikáció?

- A meleg párok, a szinglik és a többiek is családban élnek. Egyrészt nekik is vannak szüleik, testvéreik. Másrészt például a szinglik egy bizonyos családciklusban vannak, később jó eséllyel más típusú családban élnek majd.

- És az erkölcstelen családközpontúságon, a bezárkózáson lehetne változtatni?

- Ha az egymás után következő kormányok képesek lennének kooperálni, akkor igen. Alapértékekként kellene elfogadni, hogy a család fontos, de ennek sok formája lehet, és család ne legyen se az egyén börtöne, se a társadalom egyetlen központja. Óvatosan, finoman kellene a nagyobb közösségeket is támogatni. Hagyni, ösztönözni, hogy az emberek szóba álljanak egymással, hogy legyenek helyek, ahol találkoznak. Szakkifejezéssel ezt társadalmi tőke érzékeny fejlesztésnek hívják. Ennek a tereit igenis lehet fejleszteni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szigno57
2011. július 17. 21:16
Bizony védelemre szorul, nem is kicsit. De az is tény, hogy nem lehet csak egy irányba orvosolni a bajokat. A problémák itt sem tűnnek el varázsütésre, attól, hogy nem beszélnek róla még létezik, szóval ideje volna az illetékeseknek körülnézni ejrópában, mert a probléma komplex, és együtt kezelendő.
Trükkök Százai...
2011. július 17. 21:14
Nyilván provokáció, ennyire hülye nem lehet valaki.
Autofocus
2011. július 17. 21:06
A fő probléma a jelek szerint az hogy a legtöbben nincsenek is tisztában a társadalmi elöregedés mint időzített bomba veszélyével, és még mindig hülyeségeket beszélnek. A kormánynak a hiteles, mértékadó szakemberek előtérbe helyezésével sokkal komolyabb felvilágosító kampányt kellene folytatnia hogy felébressze az ország gondokodni képes (véleményformáló) rétegének jelentős részét, akik a problémával eleddig nem szembesültek igazán. A népesedési bomba és a meteorit között az a fő különbség, hogy előbbi biztosan betalál, és az utolsó pillanatban (értsd: a legkomolyabb következmények előtt 10-15 évvel!) már semmit, de semmit nem tehet az ország. Először látok kormányon olyan felelős politikát, amely felismerte ennek a nagyon durva kérdésnek a súlyát és aktívan tesz is ellene. Az eredményeket nem négy éves ciklusban mérik, hanem 30 év múlva lesznek először hálásak az akkori generációk a mai intézkedésekért.
drieno
2011. július 17. 16:57
ez "sík"hülye
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!