Szorul a torok

2011. június 29. 09:13

A bukaresti nagykövet az „idiótákról” beszélve rögtön elnyomta az interjúban kifejtett egyéb gondolatainak súlyát.

2011. június 29. 09:13
Kristály Lehel
Magyar Hírlap

„Történt, hogy egy román hírportál óriásinterjút készített Füzes Oszkárral, hazánk bukaresti nagykövetével. Kérdeztek tőle mindent. A Ziare.com alig fogyott ki a témákból: elővették a székelyek autonómiáját, Erdélyt, Trianont, Semjén Zsoltot és Tőkés Lászlót, a román–magyar viszonyt, a brüsszeli székely irodát, már csak a nagykövet hobbija és kedvenc háziállata nem került szóba. (...)

Arra a kérdésre, hogy Erdély elvesztése és a trianoni szerződés Magyarország legnagyobb drámája-e, a nagykövet igennel válaszolt. Mint fogalmazott: »Akkora népességet és területet vesztettünk, amely nagyobb Magyarország jelenlegi kiterjedésénél és lakosságánál. Ez egy sokk. A húszezer idióta kivételével, mégis megértettük. Nem örvendünk neki, betegek vagyunk tőle, de megértettük. Törvénybe iktattuk, felfogtuk. Megpróbáltuk, ez van.« (...)

Miközben Füzes közös ügyeink európai módon való intézésére való törekvésünket hangsúlyozta, az »idiótákról« beszélve azonban rögtön elnyomta az interjúban kifejtett egyéb gondolatainak súlyát. Ráadásnak az Országgyűlésben is akkor vonja el ez a téma az energiákat az autonómiáért való együttes fellépéseinktől, amikor ama »térképészek« éppen ceruzáikat hegyezik. Pedig a nagykövet által is hivatkozott törvény a nemzeti összetartozásról mindennap, minden magyart az önrendelkezés kivívására kötelez. Ott áll benne, hogy »az Országgyűlés megerősíti Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak (…) az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kedves Robi
2011. június 29. 14:29
Gáz ez a Népszabis pufajkás demokrata. Az azonban sokkal nagyobb baj, hogy a cső komcsi, Schmitt Elnök lehet...
states
2011. június 29. 13:01
Az eredeti interjúban egyébként Oszkárunk szerint 700 évig harcoltunk a románokkal Erdélyért. Hogyan lehet a Népszabadság munkatársa román nagykövet az csak az egyik kérdés, de ilyen történelmi ismeretekkel miért nem portás Bukarestben, az a másik.
kesztió
2011. június 29. 11:55
Magyarország legnagyobb drámája nem Trianon, hanem a nacionalizmus. Saját nacionalizmusa és a környező népeké, mely Trianonhoz vezetett – és Trianon után majdnem száz évvel még mindig beárnyékolja a fejlődés, a továbblépés lehetőségét.
states
2011. június 29. 09:45
A kérdés leginkább az, hogy a Népszabadság egykori újságírója, hogy lehet több, mint egy évvel a választások után még mindig nagykövet. A kérdés persze költői, nyilván ugyanúgy, ahogy Alföldi a Nemzeti igazgatója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!