Egy hazárdjáték, ami a bőrünkre megy

2011. június 15. 13:52

A kormány mindent egy lapra tett fel, bízva abban, hogy a helyzetbe hozott réteg katalizálja majd a gazdaságot.

2011. június 15. 13:52
Novák Zoltán
HVG

„A kormány meglepő megoldásokkal tarkított gazdaság- és társadalompolitikája fordulatokban gazdag volt az elmúlt egy évben. Bár a retorikai megnyilvánulások és a konkrét döntések iránya gyakran különválik, egy dolog – a szavak és tettek szintjén egyaránt – egyértelmű: a Fidesz-kormány a középosztály kezébe helyezte saját és az ország sorsát. Az új adórendszerrel jelentős jövedelemátrendezést hajtott végre azon az áron is, hogy emiatt húsbavágó megszorításokra kényszerült. Sorba véve az elmúlt időszak döntéseit, és végigtekintve a Széll Kálmán-terv célkitűzésein, nem túlzás azt állítani, hogy a kormány mindent egy lapra tett fel, bízva abban, hogy a helyzetbe hozott réteg katalizálja majd a gazdaságot. Már csak az a kérdés, hogy a középosztály beváltja-e, képes-e beváltani a hozzá fűzött reményeket. (...)

Úgy tűnik, a Fidesz-kormány a felső középosztályt kívánja referenciacsoporttá tenni a társadalom számára, tehát olyan csoporttá, amely felé az állampolgárok igyekeznek, amelyet igazodási pontnak tekintenek. Nem véletlen az sem, hogy az egykulcsos SZJA bevezetésénél a több munkáért, több pénz jelszava dominált, hisz az arányos adózásnak azt a vonását tartották a leginkább ösztönzőnek, amely megalapozhatja a felső középosztály vonzerejét.

Ennek viszont az a hátulütője, hogy ha a társadalom alsó rétegei a felső középosztályt tekintik referenciacsoportnak, akkor azok, akiknek a társadalmi mobilitása – bármilyen oknál fogva – korlátozott, mindenképpen vesztesnek érzik majd magukat. A felső középosztály kiemelése révén a következő választási kampányban döntő tényező lesz, hányan érzik magukat vesztesnek a felső középosztályhoz képest.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2011. június 15. 22:18
Bár néhány fenti kritika jogos, azért érdemes elolvasni az eredeti cikket (csak a képeket kerüljétek elalvás előtt), ami egyébként így fejeződik be: "Mindent egybevetve valóban egy grandiózus vállalkozás szemlélői vagyunk, és csak egyet tehetünk, hogy drukkolunk, hogy a koncepció – minden kockázat ellenére – működőképes legyen, mert ha nem az, akkor nagyon nehéz évek következnek." Bár én maximálisan drukkolok Orbánéknak ebben a témában, a cikk alapvetése igaz, hazárdjáték szaga van az eddigi megvalósult intézkedéseknek. A további tervekről, amiből jó sok van, majd beszéljünk akkor, ha megvalósultak.
Thomas Müller
2011. június 15. 18:11
Azért az igaz, hogy a Fidesz lehetne szolidárisabb az alsóbb rétegekkel, egy kicsit baloldalibb is. Nem feltétlenül kell nyomorgatni a szegényeket, és minden gazdagabbat még gazdagabbá tenni, hogy beinduljon a gazdaság... A tehetősebbek döntő része biztos nem fogja sokkal erősíteni a gazdaságot attól, hogy kevesebbet adózik. Jobbikos, nemzeti-szocialista gazdaságpolitikára lenne szükség.
bolá
2011. június 15. 17:42
A tényleges hazárdjáték az 1970-es évek közepe óta tartó neoliberális ámokfutás, amely a külső hitelre akarta alapozni a gazdaságfejlesztés. De az eredmény ismert: az adósság exponenciális növekedése (ami persze csak azokat lepi meg, akik nem ismerik a kapitalizmus alapképletét P(t)=P(0)x(1+p)^t).
Merlin
2011. június 15. 17:16
A felső középosztály helyzetbe hozása egy maszlag, néphülyítés, beetetés stb. Rokonságomban van tehetős vállalkozó, akinek a bevallott !!! jövedelméből most több marad meg az egykulcsos miatt, de ettől még nem vesz fel több munkást. Csak akkor bővít, ha nő a kereslet a termékeire (ami egyelőre inkább csökken) és főleg, ha csökkennének a vállalkozása adóterhei. Az egykulcsos adó a saját zsebeik tömését szolgálja, vagyis 4 év alatt kell legálisan "jóljárni", mert utána már sehol sem kellenek, a civil szférában főleg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!