A félelemben élő, a befolyásolható bíró nem bíró többé

2011. június 10. 19:58

Mindenekelőtt el kellene dönteni olyan alapkérdéseket, hogy mit várunk az igazságszolgáltatástól. Interjú.

2011. június 10. 19:58
Baka András
NOL

A váratlanul előhozott nyugdíjügynél súlyosabb következményei lehetnek, ha az igazságügyi tárca személyzeti hatásköröket kap. Gondoljunk csak arra, hogy a bírósági vezetők kinevezésével vagy felmentésével bizonytalanságban, félelemben lehet tartani embereket.

A félelemben élő, a megvesztegethető vagy előnyök kilátásba helyezésével befolyásolható bíró nem bíró többé.

Mégis azt állítom: ha egy politikus bírósági vezetőket nevezhet ki és mozdíthat el, annak lehet kockázata.

Határozott álláspontom, hogy a bírósági önigazgatás európai alapérték. Ahol a demokrácia helyzete bizonytalan és a közjogi kultúra alacsony szinten áll, s ezért nagy a kísértés, hogy a politika befolyást gyakoroljon független intézményekre, illetve túlterjeszkedjék saját természetes mozgásterén, ott még inkább alapérték. Ez leginkább a miénkhez hasonló fiatal demokráciákra igaz és a Velencei Bizottság álláspontja szerint ezekben az országokban kifejezetten kívánatos, hogy az igazságszolgáltatás vezetőinek kinevezéséről a végső szót olyan testület hozza meg, amelyekben a bírák többségben vannak. Ugyanakkor hadd tegyem hozzá: a 27 uniós tagállamból 19-ban működik valamilyen önigazgatási rendszer, s egyre több ország választja ezt a megoldást, ami a bírói függetlenség fontos garanciális eleme. Ha ugyanis a személyzeti döntéseket politikus vagy a politika által kijelölt személy hozza meg, bármilyen korrekt is az eljárás, a kinevezett független bíró is „politizálódik”. Az persze mindezek ellenére egyértelmű, hogy egyetlen ilyen bírósági önigazgatási szervezet sem vonulhat elefántcsonttoronyba, s nem lehet akadálya a nyilvánosságnak, az átláthatóságnak és az ellenőrizhetőségnek.

Amúgy korábban ezt is az OIT fejére olvasták. Egyébként ön szerint az igazságszolgáltatás milyen gondjaira kellene megoldást találni?

A hatékonyság, az ítélkezési munka minősége változatlanul javításra szorul. Ugyanakkor néhány akut problémára kellene megoldást találni, ilyen például a Budapesten és Pest megyében kialakult helyzet: a bírák terhelése mindkét helyen elviselhetetlenül nagy, és emiatt az ügyek átfutási ideje elfogadhatatlanul hosszú. Tarthatatlan, hogy a Fővárosi Bíróság egyetlen nehezen irányítható és szinte átláthatatlan bírósági monstrumként működik immár hosszú évtizedek óta. Mi indokolja, hogy Budapesten kell működtetnünk Európa legnagyobb bíróságát? Tarthatatlan az is, hogy az igazságszolgáltatás költségvetési támogatása 2004 óta egyetlen fillérrel sem nőtt, és emiatt sok helyen elképesztőek a viszonyok. Mindenekelőtt el kellene dönteni olyan alapkérdéseket, hogy mit várunk az igazságszolgáltatástól.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2011. június 11. 18:05
Baka, Baka ki sem kellett volna nevezni téged. A Fidesz legjobb húzása, hogy elzavarják a Kádár alatt szocializálódott pudvás bírókat,akik a bírói függetlenség leple alatt megcsúfolják az igazságszolgáltatást.( Szlávy Bulcsút mikor tették el láb alól, és még most folyik a másodfok, röhej) Azért nyivákolnak, mert a legjobban fizetett közalkalmazotti réteg.( kezdő bíró 350 ezer ft kezdő orvos nettó 90)
Jancsipapa
2011. június 11. 15:35
Baka elvtárs! Eljátszottátok a közbizalmat,a becsületet.(Ha egyáltalán volt valaha.) Ideje meneszteni benneteket.Még egy kicsit visszakiabáltok,aztán jönnek az újak.Nem lesz nekik nehéz dolguk,ha nálatok jobbak akarnak lenni.
z.marian
2011. június 11. 13:49
Válasz Bakának: a bíróságtól igazságszolgáltatást várunk és nem jogszolgáltatást. És nem feltélenül baj, ha ez találkozik az össztársadalmi igazságérzettel. Csak így lehet nagyobb a bizalom a bíróságok iránt.
soelmo
2011. június 11. 13:05
Én is azt mondom. Valóban nem bíró az, aki fél a kádár-korszakban szocializálódott főnökeitől. Ugyanis mástól nem kellene félnie! Ki szólhat bele egy bíró életébe a bírósági felettesein kívül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!