Ne az egyházaktól féltsük a fiatalokat!

2011. május 16. 14:51

Az állam nem akar lepasszolni semmilyen feladatot, hiszen partnereket látunk az egyházakban céljaink megvalósításához. Interjú.

2011. május 16. 14:51

A Orbán-kormány nem a korábbi kormányok egyházpolitikáját folytatta. Mi az elképzelésük lényege?

Egyházpolitikánk alapja, hogy a kereszténység nemzetmegtartó erő. A magyar államiság történelmében nagyon fontos az egyházak jelenléte. A 21. század elején amellett, hogy alkotmányosan szét van választva az egyház és az állam, a hangsúlyt a kettő együttműködésére kell helyezni. A szétválasztás megkérdőjelezhetetlen, alkotmányos evidencia. A huszadik századi háborúk, gazdasági válságok, a szociális és erkölcsi válság viszont arra indít minket, hogy a mindenkori államnak, kormányzatnak partnereket kell találni az ilyen válságok leküzdése érdekében. Az elmúlt hónapokban elkezdtük helyreállítani a bizalmi kapcsolatot, párbeszéd folyik a kormány és az egyházak közt.

Az előző kormány okozta erkölcsi és anyagi kárt sikerült helyrehozni?


A legnagyobb kihívás, feladat a bizalmi viszony helyreállítása, ami felé jó úton haladunk. Amikor tavaly az Orbán-kormány átvette a kormányrudat, minden területen romokat talált, sőt még nagyobb romokat, mint amekkorára számított. Most pedig ránk zúdul az az államadósság-visszafizetési kötelezettség, amit az előző években generáltak. Emellett a magyar társadalom hatalmas elvárása, hogy most, azonnal oldjunk meg mindent, minden területen. Így van ez az egyházi területtel is, hiszen konkrét, ki nem fizetett pénzeket kell minél gyorsabban visszatörleszteni. Ettől az évtől helyreállítottuk az egyenlő finanszírozás elvét, és újraindítottuk a szentszéki-magyar vegyesbizottság munkáját – a bizottság két és fél éven át nem ült össze. Tehát a jegelt folyamatokat újra fel kellett hevíteni. Mindez a 2011-es költségvetésben is tükröződik. Ha nem is óriásiak a rendelkezésre álló források, de mindenképp előrelépés, ahogy a költségvetés rendelkezik az egyházakról. Elindítunk öt programot amelyek, ha nem is elégítenek ki minden igényt, de számos kezdeményezés támogatását megalapozzák. Mi nem csak az egyházak fizikális építkezéseit szeretnénk támogatni, hanem azt a lelki, szellemi, missziós, kulturális küldetést is, amit az egyházak megvalósítanak. Ezzel is segítünk azokon a közösségeken, településeken, hátrányos helyzetű családokon, embereken, térségeken, amelyeknek igenis, szükségük van arra a kohéziós erőre, amit az egyházak adnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. május 17. 11:17
Az, hogy az önkormányzat miért akar megszabadulni az iskoláktól, az egyértelmű: nincs rá pénze, miközben kötelező feladat a kellő számú diák oktatásának megszervezése. (hogy miért nincs pénze az már más kérdés) Ha kell egy településen mondjuk 1000 diáknak kell hely, akkor az önkormányzatnak egyszerűbb, ha azt más biztosítja, nem az önkormányzat. Ha egy iskola katolikus, mondjuk a matek kedvéért 100 hellyel, akkor az önkormányzatnak már csak 900 helyet kell finanszíroznia. Ha több iskola is vallási alapon működik, mondjuk 500 hellyel, akkor már csak 500-at kell az önkormányzatnak fizetnie, így sok pénze marad például a nép boldogítására, ami ugye jól jön a következő választáson. Az egyházi iskola ráadásul olcsóbban fenntartható, mint az állami, mert ugye a tanár nem közalkalmazott, így a bére sincs meghatározva bértábla szerint. Ha pap és apáca is tanít, akkor az "ingyen" van (persze van költsége, de elhanyagolható egy "civil" tanáréhoz képest, a képzettsége pedig ugyan az) Csakhogy! Mi van akkor, ha 500 férőhely katolikus az adott településen az 1000-ből? Hova jár a zsidó, a hites, az ateista, az evangelikus és a református? Sőt! Hova jár az a katolikus, akinek a szülei úgy gondolják, hogy a vallásnak otthon és a templomban a helye, nem az iskolában? Mart az nem úgy van, hogy katolikus iskolába járatom a gyereket és annyi a különbség, hogy KÖTELEZŐ a hittan óra. Azon túl KÖTELEZŐ, hogy időnként ne a saját közösségembe menjek vasárnap templomba, hanem az iskolai misére. Valamint KÖTELEZŐ, hogy otthon sem mondjak mást a vallásról, mint amit az iskolában. Mert nekem ezzel nincs is gondom, hogy így van, hiszen az én gyerekem is katolikus iskolába jár, de azt ÉN AKARTAM így. Van olyan ismerősöm, nem is kevés, akivel minden vasárnap találkozom a templomban gyerek korom óta és nem a katolikus iskolát választotta, és nem az oktatás minősége miatt, hanem azért, mert az iskola és a vallás számára két külön dolog. Itt a probléma lényege: ha 1000 helyből 500 katolikus, akkor 500 diák szüleinek KÖTELEZŐ a fenti vallásos élet folytatása akkor is, ha sem ő, sem a gyereke nem hisz Istenben (pl.: ateista), vagy más Istenben, Istenekben hisz (pl.: muzulmán, vagy hindu), vagy ugyan abban sz Istenben de más módon (pl.: zsidó, hites, evangelikus, vagy református). Az pedig nem várható el egy egyháztól, hogy fenntartson egy iskolát, de a felekezeti semlegesség elvén.
Akitlosz
2011. május 17. 07:27
A kereszténység nem nemzetmegtartó erő, hanem éppen ellenkezőleg egy olyan nemzetközi globalista szervezet, amelyik minden nemzetet egy közös akolba kíván terelni. A keresztények előtt minden népnek, egyiptomiaknak, görögöknek, rómaiaknak, germánoknak, vikingeknek, magyaroknak, indiánoknak stb. megvolt a saját hite, vallása, kultúrája, amit a keresztények leromboltak.
Ebfül
2011. május 16. 21:23
"Az egyházellenesség ugyanakkora taplóság mint az antiszemitizmus"
-d(-_-)b-
2011. május 16. 19:16
Az egyházak érdemeik elismerése mellett foglalják el méltő helyüket a történelemkönyvekben, és vonuljanak vissza a négy fal közé. A jelent pedig adják át a világi államnak és a világi államvezetésnek. A babona adja át a helyet a tudásnak. Egyébként pedig ma a nemzetmegtartó erő a JÓLÉT és a BIZTONSÁG. Nem fogynának így a határon belüli és a határon túli magyarok sem, ha megérné magyarnak lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!