Magyarországi Európa – kinek mi

2011. május 29. 16:33

Az újkor Keletre tartó, vagy csak honunkig eljutó nyugati vándorai igen érdekes tükröt jelentenek.

2011. május 29. 16:33
Szabó Béla István
Gondola

„Az utazókkal amúgy, magyar önképünk kialakításakor igen fontos foglalkozni. Az újkor Keletre tartó, vagy csak honunkig eljutó nyugati vándorai igen érdekes tükröt jelentenek. Igaz, mélyebb helyismeretre általában nem tettek szert, különösebb előismeretek nélkül érkeztek, írásban rögzített beszámolóik a futó benyomások összesítései. De a Nyugat – erről a nagybetűs fogalomról még bőven lesz szó – véleménye nagyrészt e benyomásokra alapozva alakult ki Magyarországról és a magyarokról.

A Bécsbe érkezett vándor továbbindulása előtt a császárvárosban átöltözött expedíciós ruhájába.

Ne feledkezzünk el a kora-újkori Nyugat-járó magyarokról sem. Ők általában hosszabb időt töltöttek kontinensünk »boldogabbik végén«, kevés kivétellel az európai kultúra alapos ismeretében érkeztek a »fejlett« vidékre, céljuk a tanulás volt, a legszélesebb értelemben véve az. A honi Európa-képet meglehetősen formálták, bár nem döntően: az itthon megszerezhető tudás azért fontosabb volt. A magyar peregrinusok a maguk képét mintegy megerősítették a helyszínen látottak, tanultak által.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2011. május 29. 19:50
Szerencsénkre a hanyatló Nyugat korszakában élünk, amikor már sokkal fontosabb a keletről érkező "utazók" véleménye, mint a nyugati - őseik felhalmozott tőkéjét felélő - utazó-megmondóembereké. A keletről jövőknek mi is nyugaton vagyunk, és ügyes kommunikációval meggyőzhetjük őket, hogy hozzájuk is tartozunk. (A koreaiak például rokonaiknak tartanak minket, és nem ők az egyetlenek a távol-keleten. Nekem nincs ellenemre az ő rokonságuk)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!