Jó lesz ez az öt év?

2011. május 12. 17:51

Ha bejön az ötéves ciklus, az önkormányzati választások ideje elkezd vándorolni, mint a Nap az égen. Minden együttállás más stratégiát kíván majd.

2011. május 12. 17:51

Húsz év alatt a szereplők beárazták a rendszert. Senki nem is várta, hogy az új kormányok rövidebbre vegyék a hancúrozást a választókkal, viszont az önkormányzati meccs után az EP választáson kívül kiszámíthatóan nem volt semmi, ami miatt nem lehetett (volna) cselekedni, és nagy dolgokat véghezvinni. Ha bejön az ötéves ciklus, az önkormányzati választások ideje elkezd vándorolni, mint a Nap az égen, előbb távolodik a parlamenti választástól, tíz év alatt kerül a legmesszebb, és lesz pont félidőben, azután húsz év múlva lehet újra egymáshoz olyan közel, mint ahogy most van. Minden együttállás más stratégiát kíván majd. Ez nagyobb bizonytalanságot teremt, és nagyobb esélyt kínál a hibázásra vagy épp a váratlanul jó szereplésre is.

Magasabb, absztraktabb szempontok szerint a két ciklus eltávolítása mellett szólhat több érv, hiszen a demokrácia valószínűleg jobban működik, ha egy-egy voksolás inkább arról szól, ami a tényleges tartalma – bár jól tudjuk, hogy ez maradéktalanul sosem elérhető. A szokatlan időpontokban jelentkező helyhatósági megmérettetés zavaró hatása a politikai ciklus szokásos működésében ehhez képest nem tűnik nagy árnak, noha a gyakorlatban szerintem nagyon is komolyan veendő szempont lehet. Nagy kérdés persze az egész átalakítás kapcsán, hogy az önkormányzati választásoknak tétje miként alakul, mennyire marad kívánatos egyáltalán ez a politikai trófea. Nem tudom azt sem, hogy milyen átmeneti intézkedéssel érhető el az átállás. Vajon már a mostaniak kapnak egy bónusz évet? Ha így van, akkor köreikben biztos nem ütközik nagy ellenállásba ez a konkrét változó elem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hartnesz
2011. május 13. 10:35
nyilván az is 5 éves lesz ez egy megélhetési cikk
2llkedő
2011. május 13. 08:25
Azért kíváncsi lennék, hogy a diszlájkoló a beírásomra, vagy a személyemre diszlájkolt?
pascal
2011. május 12. 19:23
Szerintem továbbra is 4 évente kellene tartani az önkormányzati választásokat, csak két évvel eltolva a parlamenti választásokhoz képest. Ez egyrészt csökkentené a választási nagyotmondó versenyt a pártok között, másrészt erősítheti a pártokban a választási igéretek betartásának hajlamát. Kezdhetnénk 2016-ban. Addig meg maradhatnak a mostani önkormányzatok, vagy tőlem akár jővőre is lehetne az első ilyen önkormányzati választás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!