Frozen Fritz

2011. május 31. 11:03

Dél-Tirol Európa legsikeresebb, gazdaságilag és kulturálisan is egyik leggazdagabb autonómiája.

2011. május 31. 11:03
Prőhle Gergely
Heti Válasz

„Az 1946-os párizsi békekonferencián az osztrák és az olasz külügyminiszter megállapodott ugyan az autonóm északolasz tartomány kialakításában, ám ezt az olasz többség éveken át sikeresen bojkottálta. A növekvő elégedetlenség hatására Kreisky szociáldemokrata osztrák külügyminiszter, későbbi legendás kancellár a kérdést az ENSZ napirendjére vetette, ám az eszkalációt ez sem tudta megakadályozni. Az egységes olasz állam fennállásának 100. évfordulójához közel, 1961. június 12-én éjjel felrobbant néhány pokolgép, megsemmisítve a Duce lovas szobrát és néhány magasfeszültségű vezetéket.

Olasz részről persze ezt is súlyos megtorlások követték, ám 1969-ben létrejött egy autonómiamegállapodás, melyet részletesen csak 1992-re dolgoztak ki. Az eredmény Európa legsikeresebb, gazdaságilag és kulturálisan is egyik leggazdagabb autonómiája. A régebbi és még régebbi nemzeti jelképek sorsáról azért persze folyik olykor vita, mostanság épp egy Mussolini-dombormű eltávolítása a kérdés.

A német nyelvű lakosságnak éppen húsz éve »sietett« segítségére egy, az Ötztal egyik gleccseréből kiolvadó 5400 éves, tehát Romulus és Remus koránál is idősebb tetem. Ötzi, ahogy az italogermán lokálpatriotizmus elnevezte, kutatók százait foglalkoztatta az elmúlt két évtizedben - erről szól a bozeni múzeum jövő januárig nyitva tartó kiállítása. S bár a rendezők gondosan ügyelnek arra, hogy a kiállításra élethűen rekonstruált alak »nemzeti identitása« ne váljon vita tárgyává, a nemzetközi bulvársajtó csak Frozen Fritzként emlegeti a marcona hegyi vadászt, nem hagyva kétséget afelől, hogy Ötzi bizony Vogelweide vonalát erősíti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Back2theUK
2011. június 01. 23:48
Az észak-németek még a dél-németeket is csúnyán lenézik. Ausztria meg már egyenesen kelet- európa a Hamburgi rokonainknak. (Sejtem mit gondolnak rólunk :) ) Jézus, a régi földrajz tanáraim szerint - és a politikusaink is ilyenek- Magyaro. közép-európában van. Ja , csak a többi nemzet ezt nem így tanulta meg. De majd ez is biztos változik ,mint a közbiztonság , meg a gazdasági helyzet. ( egy olyan országban ahol össz. 2 azaz kettő gyárnak nevezhető termelő egység van- Richterben mikor dolgoztam azt mondták gyár ,mire mondtam én : 120 ember - az üzem .Nem pedig gyár.)
lantose70
2011. május 31. 16:07
Területi autonómiát Pestszerntimrének! Területi autonómiát Vácrátót-küslőnek! Területi autonómiát a Bikás-parknak! Területi autonómiát az alcsómocsoládi Petőfi utca 2. sz. ház első lakásában, a nappaliban társbérletben elő Kovács bácsinak!
Honfi-fi
2011. május 31. 11:56
A terület prosperál. Gazdaságilag felfelé ível. Akkor mi a gondja Pröhlének? Álmatlan éjszakái vannak miatta? Vagy mi? Ennél, azért vannak nagyobb gondok Európában, meg nálunk is.
Petrov
2011. május 31. 11:27
"ráadásul még egyik vesztestől a másikhoz is" - erre mondják; ha csöndben maradtál volna ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!