Félelem és reszketés a felsőoktatásban

2011. május 10. 13:18

Magyarországon a szakértelem már régóta kommunista trükk, a józan ész pedig most készül elhagyni az országot - szó szerint.

2011. május 10. 13:18

„A fejetlenség látványos példája az intézmények számának meghatározása körüli spontán ötletelés. Orbán Viktor először megelégedett volna három állami egyetemmel, a lényegesen lágyabb szívű Naszvadi György már ötöt is engedélyezett volna, Hoffman Rózsa végül 12 rektorral közölte a jó hírt, miszerint megússzák a nagy kaszást, de azóta újabb néggyel tárgyalt. Azt sem tudni, hogy végül hány állami egyetem marad, ennek ellenére a rendszer teljes szétkapását már jövő szeptemberben el kívánják kezdeni.

A »racionalizálás« ráadásul nem egy esetben színtiszta ostobaságot és alantas érdekeket takar. Matolcsy György egy kijelentése alapján például a bölcsészképzés fizetőssé válna, ami a tanárképzés nagy részét is ellehetetlenítené, hiszen meglehetősen csekély a valószínűsége annak, hogy valaki egy történelemtanári diplomáért fizetne egy-két milliót. No persze, miután pár tízezer tanárt épp kirúgni készülnek, valóban nem lesz szükség újak képzésére.

És akkor itt van a Corvinus ügye. Ezt szimplán a fantasztikum körébe sorolhatnánk, ha nem egy olyan országban élnénk, amelynek Schmitt Pál a köztársasági elnöke. Nem igazán értjük, hogy hogyan lehet NER-ellenes egy egész egyetem, de a »baloldali fellegvár« Corvinussal állítólag ez a helyzet. Az már önmagában szívderítő, hogy mindez 2011-ben szempont lehet az EU soros elnökségét adó országban, az pedig ironikus, hogy mindez nagyon könnyen önbeteljesítő jóslattá válhat: amennyiben a Fidesz-KDNP komolyan gondolja ezt az agyrémet, minden nehézség nélkül kreálhat pár tízezernyi MSZP-szavazót, köztük talán Orbán Ráhellel. Nem csoda, hogy ilyen előjelek mellett a kutatóegyetemek sem rajonganak a legfrissebb felsőoktatási reformkísérletért, bár nem valószínű, hogy tiltakozásukkal túl sokra mennének. Magyarországon a szakértelem már régóta kommunista trükk, a józan ész pedig most készül elhagyni az országot - szó szerint.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2011. május 11. 00:21
"Azt sem tudni, hogy végül hány állami egyetem marad..." Nem hát. Mert még nincs "végül". Vita van egyelőre, amelynek a végén azért remélem, hogy legalább a használható tudást nem adó diplomagyárakat elkaszálják!
HSL
2011. május 10. 22:23
Kishitűség! Minden a lehető legjobban halad a Nagy Mentés keretében: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kesik_a_matolcsy-program.482629.html
Charlie Chan
2011. május 10. 18:08
Kéne ugye először is egy korrekt akkreditáció, majd be kéne csukni azokat a szakokat, karokat, ahol nincs meg az oktatás személyi és dologi feltétele. Miért volna ördögtől való, hogy ne 70+ intézmény legyen? Ha valaki szóba kerül, mint lehetséges bezárandó célpont, miért ne azzal jönne, hogy Fidesz-bosszú? A kaki kevergetése, a 2-3 helyen oktató professzorokkal, stb.
violator
2011. május 10. 15:41
bükk: Olvasni meg majd a cica fog. vö: "Bár mindez a hiperaktív Gyurcsány Ferenc szerint egyenesen a magyar felsőoktatás derékba törése, maga az alapötlet egyáltalán nem elvetendő; a volt miniszterelnök pedig sokat tett azért, hogy most ilyen drasztikus megoldásokon ötleteljen a jelenlegi kormányzat. A magyar felsőoktatás a "virágozzék minden virág!" elven működik, ám a virágok nagy száma miatt valójában alig akad virágzó intézmény. A friss fejleményeknek tehát akár még örülhetnénk is, ha nem lenne annyira látványos az átgondolatlanság, és a teljesen abszurd szempontok érvényesülése." Petrov: no és Medgyessy totális alkalmatlansága felment minden további kormányt az alkalmatlanság vádja alól? Na ne komolytalankodjunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!