A Fidesz-tábor bomlásának virágai

2011. május 25. 15:01

Nehéz megjósolni, hogy a kormány támogatottság-csökkenése hol fog megállni, illetőleg hol van az a pont, ahol ez a csökkenés már kihat a kormányzás irányára.

2011. május 25. 15:01
Novák Zoltán
HVG

„A Fidesz-kormány támogatottsága a megszokott ívet követi, és bár a következő egy évben további támogatottság-csökkenéssel számolhat, a kormányoldalnak egyelőre nincs oka a pánikra; már csak azért sem, mert az eddigi csökkenés sem rajzolta át az alapvető erőviszonyokat, a Fidesznek még mindig nagy fölénye van. Ám ha megnézzük a Széll Kálmán-terv ütemtervét, amely revíziót irányoz elő a táppénzfolyósítás, a korengedményes nyugdíj, a gyógyszer-támogatási rendszer, a közoktatási és felsőoktatási rendszer és a nyugdíjrendszer területén, vagy éppenséggel figyelembe vesszük, hogy a  költségvetés hiánycéljának megtartásához többszáz-milliárdnyi kiadáscsökkentésre van szükség, akkor nem nehéz belátni, a következő egy-másfél év – finoman szólva – nem lesz sétagalopp sem a kormány, sem az érintett csoportok számára. Ennek tükrében nagyon nehéz megjósolni, hogy a Fidesz-kormány támogatottság-csökkenése hol fog megállni, illetőleg hol van az a pont, ahol ez a csökkenés már kihat a kormányzás irányára. Különösen kardinális kérdés ez egy olyan kormányzat esetében, mely szinte minden döntést a választópolgárok akaratára és felhatalmazására vezet vissza.

Az elmúlt két ciklus alapvető tapasztalata volt, hogy a baloldali kormányokra nagyon is nagy hatást gyakorolt a támogatottság változása: ciklus közbeni kormányfőváltásokat, koalíciós válságokat és a reformfolyamatok megrekedését okozta (természetesen nem közvetlenül).

Sorsdöntő mozzanat lehet, hogy a kétharmados felhatalmazásból fakadó cselekvőképességgel és felelősséggel rendelkező kormányzat hogyan reagálja le társadalmi bázisának részleges elvesztését, és ez hogyan hat a reformlépésekre és a konkrét szakpolitikai döntésekre?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2011. május 26. 10:46
Érdekes a cikk tetszési indexe. Többször végigolvastam a teljes cikket is, és nem találtam benne semmilyen negatív véleményt a kormányról, csak a tényeket és az abból következő lehetőségeket ismerteti. Csak azt tudom elképzelni, hogy a nemtetszés a tényeknek szól. (Megelőlegezem, az én hozzászólásomra is igaz lesz ugyanez.)
Skorzeny
2011. május 26. 09:00
Éljen a normalitás. Nem kell a közgazdaságtanban, szociológiában, társadalompolitikában jártasnak lenni, ahhoz, hogy az irányvonalakat megértsük. Akkor fog a fidesz népszerűség csökkenése megállni amikor érthetően fogják artikulálni a cselekvéseiktől milyen eredményt remélnek. pl. a 40 év munkaviszonnyal öregségi nyugdíjas jelenleg még MSZP szimpatizánsok ha felfogják, hogy a "potyautasok" lerugdosása a szekérről, az ő nyugdíjkifizetésük biztonságát növeli. Természetesen a katasztrofális demográfiai helyzetünk javítása lenne minden társadalmi csoport számára az üdvözítő megoldás. De mivel ennek a kérdés körnek a természetéből fakadóan csak hosszútávon van realitása, a jelenlegi helyzetben érthetőek a mostani tettek. Amúgy egy alaptézist ne hagyjunk figyelmen kívül: "Azé az ország aki tele szüli!"
Mardel
2011. május 26. 06:48
Nézd Zoli, akkora rakást hagytatok itt, hogy ezeknek neki kellett ugorni. Vagy nem így látod?
advocaat
2011. május 25. 19:19
NE POFÁZZ, Novák: az elmúlt hónapban is, és MA IS felhívott a Sanda Ipse: szájbarágósan Orbán-és Fidesz-ellenes válaszokat oktrojálnának, DE VELEM RÁBASZNAK! Így jön össze nekik a "Kormánytól és Fidesztől" elpártolás....száma.- Különben HONNAN TUDJAM, hogy a telefon végén a kérdezőbiztos AZT ÍRJA - E, AMIT MONDOK??! Az meg főleg fura, hogy KÁÉTSZER EGYMÁS UTÁN HÍVTAK... Annyira tetszett a nemzeti-keresztény konzervativizmusom..? :-DDDD Az elmúlt hónapban rögtön írtam egy "jelentést" a Szonda módszereiről és elképesztő pofátlanságáról, amit Kósa Lalitól Kubatovon át Giró-Szászig (Századvég), a Nézőpontig, a Forsense-ig elküldtem. Az első helyen persze Viktoromnak. Tényleg, azt a levelet fölteszem a blogomba! Szóval JÓL SZERVEZETT libsi-neolibsi-zsidó összeesküvés zajlik, - külföldi tőkés pénzeléssel a MAGYARSÁG ellen! de elsősorban Orbán Viktorig
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!