Kormányzás ellenségképekkel, harci retorikával

2011. április 13. 10:44

A harci retorika az elmúlt években sokat hozott a Fidesz konyhájára. Ám egy ponton túl kontraproduktívvá válik, és visszafelé sül el.

2011. április 13. 10:44

A Fidesz-kormány a kormányzást folyamatos küzdelemként mutatja be, intézkedéseit, céljait mindig valamilyen oppozíciós keretbe illeszti. Az ellenségkép megkonstruálása és fenntartása mindig is fontos identitásképző és identitásőrző tényező volt a politikai küzdelemben, mert ezáltal pregnánsan megrajzolható az ők és a mi közötti határvonal. Ha az ellenségkép kellő negatív töltéssel rendelkezik, az kellőképpen motivál az összefogásra. A közös ellenség elleni összefogás sokkal egyszerűbb és hatékonyabb közösségteremtő erővel bír, mint bármilyen más pozitív értékközösségre alapozott motívum. (...)

Vitathatatlan, hogy a harci retorika, illetve a hatékony és kreatív ellenségkonstruálás az elmúlt években sokat hozott a Fidesz konyhájára, és mindamellett jól illeszkedik a hard government kormányzati karakteréhez. De nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egész más a bukéja annak, ha valaki ellenzékben gyárt közellenségeket, mint ha kormányzati szerepkörben teszi ugyanezt. Demokratikus környezetben a hatékony harci retorikához kifinomult arányérzék szükséges, ugyanis egy ponton túl kontraproduktívvá válik, és visszafelé sül el. A kormányzati kommunikáció sikerét az elkövetkező években minden bizonnyal a Fidesz arányérzéke dönti majd el.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. április 13. 18:26
Kedves Novák Zoltán! Legközelebb egyeztessenek. http://uid1445.mandiner.hu/cikk/20110413_charta_beszed
atila68
2011. április 13. 18:24
Kedves Novák Zoltán! Ön számára ismeretlen Gy.Ferenc gyanúsított, Lendvai Ildikó, Szanyi Tibor, Debreczeni József, Gréczy Zsolt, Bede Márton, Andrassew Iván, Heller Ágnes neve. Más magyarázat az írására nem nagyon lehet.
Borda4444
2011. április 13. 16:31
Mert lám, milyen is a szinfalak mügött a kép: http://8ker.blog.hu/2011/04/13/tanacsado_testulet?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index
Borda4444
2011. április 13. 16:28
Én csupán egy dologra képdeznék rá, de arra egyre gyakrabban: Miért hallgat a magyar politikai osztály egésze oly mélyen a pártfinanszírozásról???? Köztudott, hogy pl. 2010-ben a törvényben biztosított összegeken felül a pártok 5 (ötös) milliárd forintot költöttek el, és ehhez az összeghez olyan korrupcióval jutottak, amely az eredeti összeg százszorosát, igen, százszorosát: 500 (ötösszáz) milliárd forintot "fertőzött meg" csak közvetlenül. A homályos eredetű pártpénzek tekintetében a hallgatás fala épült fel a felszínen acsarkodó pártok közös érdekstuktúrái mentén. Az elszámoltatás térképén, érdekes módon, ez a fehér folt továbbra is fehér maradt. Manapság nagy divat az eredet-kutatás. Én kiterjeszteném ezt az eredetkutatást a pártpénzek eredetére is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!