Két kiállítás képei

2011. április 05. 07:29

A dán lakosság nem nézte volna - a más megszállt országokban tapasztalthoz hasonló - passzivitással a zsidók elhurcolását.

2011. április 05. 07:29

„Vita robbant ki a budapesti Holokauszt múzeum kiállításáról, s ez felidézte bennem azt az 1993 őszi koppenhágai kiállítást, amellyel a dánok emlékeztek meg az ottani zsidók deportálás elöli kimentéséről a szomszédos Svédországba annak félszázados évfordulóján. A kilencvenes évekre ugyanis a dán, izraeli, német kutatók dokumentálták, hogy nem csupán a dániai ellenállási mozgalom hősies mentőakciójáról volt szó, s az eset ezért is annyira tanulságos. S sajnos túlságosan is releváns éppen számunkra.

Kulcskérdés ugyanis, hogy Werner Best tábornok (a franciaországi zsidók deportálásának kíméletlen végrehajtója) vajon miért hunyt nemcsak szemet e mentőakciónál, hanem bizonyíthatóan tőle magától származott az információ, amely akcióra késztette a dán ellenállókat (olyan német diplomatának árulta el - alighanem szándékosan - a deportálásra kitűzött időpontot, akiről tudta, hogy nagyon jóban van dán politikusokkal). (...) A holokauszt kutatás egyik vezető amerikai történésze szerint a tábornok »tudta, hogy a dán rendőrség nem fog letartóztatni zsidókat«. S mára egyetértés van az említett kutatók között, hogy Best felmérte: a dán lakosság és hatóságok nem néznék - a más megszállt országokban tapasztalthoz hasonló - passzivitással a zsidók elhurcolását. S ezért tartott attól, hogy nemcsak minden módon akadályozni fogják a deportálást, hanem éppen az erősítheti magát az ellenállási mozgalmat is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de karatna
2011. április 05. 18:52
Javítás : Magyarországon, ahol százezer számra menekültek meg a zsidók itt állandóan néhány zsidó főállásban lelki zsarolásból él és abból, hogy főállában kiállításokat és megemlékezéseket tart.
trust
2011. április 05. 17:33
Na mi van, most meg már engeded?
trust
2011. április 05. 17:29
MIért nem tudok kattintani sem a tettszésre, sem a nem tettszésre?
maxval
2011. április 05. 13:57
Nem kell Dániáig menni, van közelebbi példa - Bulgária. Bulgária Hitler szövetségese vett, a németek oldalán részt vett fegyveresen a háborúban (a keleti frontot kivéve), német hadsereg állomásozott Bulgáriában, mégis megtagadta a bolgár kormány a bolgár állampolgárságú zsidók átadását a németeknek. Mi volt a német válasz? Leváltották a bolgár kormányt? Megszálló hatóság vette kezébe az ország irányítását? Nem. Három napig tiltakoztak, majd a negyedik napon beletörődtek, hiszen annyi esze még Hitlernek is volt, hogy mégis fontosabb, ha egy szövetséges állam mindenben segít a németeket, mintsem az, hogy a zsidókérdésben nem osztja a német álláspontot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!