Csak bátran!

2011. április 01. 07:34

Alighanem sokan vannak a jogászszakmán belül és kívül, akik órákon át tudnák sorolni a kétes bírói ítéleteket.

2011. április 01. 07:34

„Briliáns ötlet pattant ki az új alkotmányhoz és a majdani új bírósági törvényhez tanácsokat adó kormányközeli jogászok fejéből: egy huszáros mozdulattal megoldanák az egyes bírák és bírósági vezetők az egész országot irritáló (hogy finoman fogalmazzak) elkanászodásának problémáját. Szerdai lapszámunkban írtuk meg a hírt, hogy az új alkotmány a bíróságokon is elhozná a rendszerváltást, hiszen annak elfogadásával minden egyes bírói posztot újra meg kellene pályáztatni, és a kiválasztás már a módosított bírósági törvény szerint történne. (...)

Nem csoda, hogy a selyemzsinór címzettjeinél, azaz az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnál kiverte a biztosítékot a szerdai címlapunk.

Az OIT szóvivője az utcai pártgyűlésekről kölcsönzött hangvételű közleményben utasította vissza a cikkünket. »A bírósági szervezet önállóságát, függetlenségét és tekintélyét minden más állami szervnek védenie kell, tartózkodva az egymás tevékenységébe való beavatkozástól. Ezt a munkát és törekvést meghatározóan aláássák az ilyen és ehhez hasonló, gyűlöletet keltő, felelőtlen megnyilatkozások« – írja Szűcs Péter szóvivő, megjegyezve: tart tőle, hogy nem tudunk mondani olyan ítéletet, amelyet politikai szimpátia motivált.

Sajnos tudunk. Alighanem sokan vannak a jogászszakmán belül és kívül, akik velünk együtt órákon át tudnák sorolni a kétes ítéleteket és justizmord helyzeteket. Ahogyan nemcsak lapunknál, de bírói és politikusi körökben is név szerint ismerik azokat, akik 2006 őszén elvállalták a piszkos munkát, és Gyurcsány Ferenc elvárásának megfelelően arcpirítóan törvényellenes letartóztatások tömegével megfélemlítették a kormányfő távozását követelő tüntetőket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2011. április 01. 11:07
Remélem, a balos beírók újra elmennek tüntetni a sajtó és véleményszabadságért, mert az általuk ide beírt- a Népszavában és a Népszabadságban bőven kifejtett- vélemények Magyarországon a nagy díktatura miatt nem jelenhetnek meg. Jó pár jeles /inkább hírhedt/ publicistájuk -gondolok a Bolgár és Gréczí félékre- már hetek óta sehol nem írhat és retteg az ellenük folyamatban lévő bírósági ügyek drasztikus végeredménye miatt. Ha nem így lenne, ilyen baromságokat írnának, mint amit fenntebb olvashattam!
Senior
2011. április 01. 10:54
Az egész valahol műbalhé. 90 előtt egy rendőrtisztnek, ügyésznek, bírónak "illett" párttagnak lenni, ha nem engedett, nyugdíjas koráig maradt a ranglétra alsó fokán. Egyetemista korában ezt előre nem látta, nem is érdekelte. Nekiállt melózni és egy idő után közölték vele, "elvtárs úgy látjuk, megértél páttagnak." Akkor erre egy választ lehetett adni. A fiatalabb hozzászólókat meg emlékeztetném arra, hogy a békés átmenetben jelentős szerepet vállaltak, az akkor még szintén fiatal "reform kommunista" jogászok. Az, hogy közben elkényelmesedett, hol ide, hol oda elkötelezett nagytökű főnökök lettek, nem feltétlenül az ő hibájuk. Akkor meg ez volt az elvárás. Komplett cserét csak a németek tudtak végrehajtani, vitték a nyugati második vonalat Keletre rendőrfőnöknek, vezető ügyésznek, főbírónak. Tömeges kirúgás egy korábban nagyrészt kényszer szülte elkötelezettségért, egyenlő a diktatúrával, de ezt írta már valaki.
Senior
2011. április 01. 10:16
Ez ott a végén igen aranyos: "Úgyhogy, tisztelt kormánypártok, csak bátran!" Kormánypártok? Jaj, ne má! Amíg a kormányban, annak pártjában ott ülnek az egykori MSZMP tagjai, miről beszélünk? Nem is beszélve a köztudott és látens III/akárhányasokról. Nem ám sima KISZ tagok, mint mondotta volt valaki. Politikus, miniszter lehet a volt komcsi, de bíró nem! Gratulálok! Az mondjuk nálam is kiverte a biztosítékot, amikor a bírónő kihirdette Farkas Péter tesójának a jogerős 8 évet, majd elfelejtette letartóztatni, ugyan ezt megismételte, megismételhette. Amelyik bíró ilyet tesz, az vagy alkalmatlan, vagy korrupt. Eltakarítani a fracba, és visszafizettetni fele az összes költséget, amibe a felkutatásuk, elfogásuk került. A Bucit elítélőnek meg szmájli!
lincoln ábrahám
2011. április 01. 10:13
Egy Kende Péter nevű - nagyon kevéssé szimpatikus - úr meg könyveket írt éppen az ellenpéldákból, tehát, amikor a bíróságok ollyan ítéleteket hoztak, amely fogalmazzunk finoman: nem a komcsik érdekeit hozták. Szörnyű helyzet. Ha most megszitálják az egyébként sokszor okkal kirostálható bírókat, akkor a maradékról elterjesztik, hogy most erre az oldalra kell nekik ítélni, s ez rajtuk ragad, ha igaz, ha nem. Tessék végiggondolni. Ha egy ilyen "igazodó" államszervezet lesz valóban, az meg nem lesz más minbt pártállam - amit meg ugye régről utálunk. Ördögi (ö)kör?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!