A magyarok harminc százaléka nem hisz az evolúcióban

2011. március 20. 12:01

A darwinizmus a megszületése óta a legvitatottabb tudományos elméletek közé tartozik. Interjú.

2011. március 20. 12:01
– Mi a problémájuk a darwinizmussal?

 – A darwinizmus a megszületése óta a legvitatottabb tudományos elméletek közé tartozik,  már nemcsak a biológiai igazságtartalmáról oszlanak meg a vélemények, hanem a társadalmi, világnézeti következményeiről is.Véleményünk szerint a darwinista szemlélet felelős részben  a materialista világkép és a mohó fogyasztói életmód kialakulásáért. Ezek pedig ma már bolygónk ökoszisztémájának és civilizációjának fenntarthatóságát is veszélyeztetik.

– Milyen elképzelés húzódik az Intelligens Tervezés megnevezés mögött?

– Ez egy Amerikában harminc éve létrejött alternatív tudományos irányzat. Fő mondanivalója: léteznek rendszerek a természetben, amelyeket nem hozhattak létre spontán természeti folyamatok, hanem csak egy magasabb rendű értelem közreműködésével lehet megmagyarázni őket. Az univerzum finomhangoltságáról szóló kozmológiai érv szerint pontosan összehangolt természeti, fizikai törvények teszik lehetővé a földi életet. Ha ezek a törvények eltérnének a jelenlegiektől, akkor az élet lehetetlen lenne. Az evolucionista elképzelés szerint az élet élettelen anyagi elemekből jött létre, mégpedig véletlenszerű folyamatok révén, a ma élő fajok pedig a korábbiakból alakultak ki. Az intelligens tervezettség tudományos analízis arra vonatkozóan, hogy a természeti törvények – beleértve a mutációt és a szelekciót is – valójában milyen jellegű és mértékű összetettséget képesek létrehozni, és milyen biológiai rendszerek létrehozására képtelenek. (...)

– Az intelligens tervezést és a kreacionizmust 2006-ban hatvanhét tudományos akadémia nyilvánította áltudománynak, köztük a Magyar Tudományos Akadémia is. Mi erről a véleménye?

– Ez a darwinista lobbi tevékenységének eredménye. Az uralkodó szemléletmód képviselői féltik monopolhelyzetüket, védelmezik ideológiájukat, és próbálják elnyomni a rivális elképzeléseket. Az én szememben ez a nyilatkozat egyfajta tudományos inkvizíció jele. Az Egyesült Államokban a 2009-es év legnépszerűbb dokumentumfilmje azt dolgozta fel, hogy a darwinizmus jó néhány képviselője hogyan próbálja nemtelen módszerekkel kirekeszteni az evolúcióelmélet tudós kritikusait. Véleményem szerint azonban néhány évtizeden belül az intelligens tervezés elmélete világszerte olyan elfogadottságra tesz szert, hogy együtt fog élni a darwinizmussal a tudományos közéletben.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pernahajder Campbell
2011. március 21. 10:07
De nagyon kellett nekünk ez a szellemi moslék.
liberálzöld.
2011. március 21. 08:49
"A magyarok harminc százaléka nem hisz az evolúcióban" A magyarok 30%-a ostoba.
Akitlosz
2011. március 21. 07:25
Azt hittem a cikk címéből, hogy egy cikk, ami sokallja a harminc százalékot. Erre pont kevesli. :-)
wartog
2011. március 21. 07:10
A statisztikával meg az a baj, hogy annyira igaz, amennyire nem.A Magyarok tíz százaléka elvileg cigány tbk. és leginkább gőzük sincs ki volt Darwin.Innentől akadémikus a fejtegetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!