Egy ünnep bekoszolása

2011. február 22. 11:58

Sok művészhez hasonlóan Tarr Béla is nehéz ember, nem mentes az indulatosságtól sem. Mégis, ezt az interjút nehéz volt hová tenni.

2011. február 22. 11:58
„Tizenkilenc éve nem volt akkora sikere magyar filmnek Berlinben, mint most A torinói lónak. Épp ezért volt megdöbbentő olvasni a Tagesspiegel online kiadásában a hét végén közzétett Tarr Béla-interjút. »Magyarország már nem szabad. A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait. Kultúrharc folyik. A kormány minden támogatást megvont a filmszakmától. Az állami támogatásról aláírt ígéret már csak WC-papírt ér. A kormánynak mennie kell.« Ilyen és ehhez hasonló vad, sarkos megfogalmazások láttak napvilágot a berlini liberális lapban. Az interjú »természetesen« Fischer Ádám karmester és Schiff András zongoraművész elhíresült, politikailag pallérozatlan, kissé paranoid hangvételű nyilatkozatait is felemlegeti, hogy teljes legyen a kép hazánkról: mi itt, a keleti blokkban rohanunk a diktatúrába. A Tagesspiegel mindenesetre nem sok időt hagyott nekünk a felhőtlen ünneplésre. 

Sok művészhez hasonlóan Tarr Béla is nehéz ember, nem mentes az indulatosságtól sem. Mégis, ezt az interjút nehéz volt hová tenni. Hamis, leegyszerűsítő, helyenként alpári, homályos és zavaros. Időzítése logikátlan, a rendezőhöz méltatlan vagdalkozás. Ugyan nem titok, hogy Tarr Béla is aggódik a magyar filmfinanszírozás jövője miatt, ám ez a megszólalás tőle merőben szokatlan.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
maldin
2011. február 22. 16:22
https://www.yousendit.com/dl?phi_action=app/orchestrateDownload&rurl=http%253A%252F%252Fwww.yousendit.com%252Ftransfer.php%253Faction%253Ddownload%2526ufid%253D8FC6A36468440CC9
Öreg
2011. február 22. 14:17
Tegnap láttam Tarr nyilatkozatát, amiben tiltakozik az ellen, hogy a politikát beengedték a nyilatkozata körüli vitába. Ezért maga részéről lezárta az ügyet és nem foglalkozik vele. Arravonatkozó álláspontját, hogy valójában mit mondott, illetve tiltakozik -é a nevezett lapnál, nem emliti. Ezek után nem lesz semmiféle helyreigazitási kérelem /nyilván a lap azt irta , amit mondott/ de az elhangzottak nem az Ő véleményét tükrözik./Hát kiét/ Végezetül is kiállt a keményen elnyomott liberális értelmiség mellett, tiltakozik a filmszakmát is érintő finanszirozási változások és Vajna ellen,tiltakozik a nem Őt képviselő magyar kormány ellen. A vele nem egy véleményen lévők és a magyar kormány / lehet, hogy az azt megválasztó magyar állampolgárok is/ menjen a fenébe. Jancsó majd vállonveregeti,és a Chartában egy sorral előrébb léphet. Aki pedig az ügy valós értékelésére kiváncsi, hallgassa meg Kálomista Gábornak a filmszakma jövőjéről és erről az ügyről adott nyilatkozatát!
blás
2011. február 22. 14:16
Egy biztos;valaki hazudik.E mellett azt hiszem nem szabad elmenni.Persze ez az ügy is el fog süllyedni.
bmucsai
2011. február 22. 14:13
A nyilatkozat biztosan megért egy "ezüst medvét". Nem hiszem, hogy ne tudott volna úgy nyilatkozni, hogy ne legyen félreérthető. Felesleges magyarázkodnia!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!