Őszödi déjà vu: reform vagy bukás!

2010. december 07. 19:41

Nem szabad lebecsülni a kormányoldalon érzékelhető, érdekellentétekből fakadó belső ellenállást.

2010. december 07. 19:41

„Leszögezhetjük, minden azon áll vagy bukik, hogy sikerül-e megtalálni az egyensúlyt a finanszírozási és a funkcionális szempontok között. Ha a finanszírozási aspektus kerül túlsúlyba, akkor a többi alrendszer is a nyugdíjrendszer sorsára jut, ahol a jövő évi költségvetés már konkrét összegekkel számol (a magánnyugdíj megtakarítások állami rendszerbe történő visszavezetése kapcsán), de még mindig nem tudjuk, hogy voltaképpen milyen modell, milyen fenntarthatósági pályán kerül bevezetésre a folyamat végpontján.

Ha arra keressük a választ, hogy az elmúlt húsz évben az egymást váltó kormányok miért nem voltak képesek megfelelő választ adni a közellátás szerkezeti kihívásaira, miközben a térség országai már jórészt túl vannak ezen a problémán, akkor – a már említett akadályozó tényezőkön túl – két, mélyebben gyökerező motívumot emelhetünk ki. Az egyik a politikai rövidlátás, mely természetszerűen bátortalanságot eredményez, és száműzi a perspektivikus gondolkodást, ezzel lehetetlenné téve az átgondolt hosszú távú tervezést. A másik torz közjófelfogás, amely a politikai aktorok részéről abban merül ki, hogy az ország számára az a jó ha mi kormányzunk, a többi részletkérdés, menet közben megoldható. E két tényező akadályozta meg a politikai pártokat abban, hogy már ellenzékben részletesen kidolgozzák reformterveiket, szakpolitikai koncepcióikat, és már úgy érkezzenek a kormányrúdhoz, hogy az elképzeléseket kiérlelték, a belső vitákat lefolytatták, a cselekvési terveket kidolgozták. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk, akkor be kell látnunk, hogy a kormányzóképesség szempontjából az elmúlt húsz évben minden magyar kormány felkészületlenül (korlátozottan kormányzóképes állapotban) kezdte meg működését, ennek eredményeképpen – szerkezeti szinten – ugyanazt hagyta utódjára, amit elődjétől megörökölt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2010. december 08. 13:16
" az elmúlt húsz évben az egymást váltó kormányok miért nem voltak képesek megfelelő választ adni a közellátás szerkezeti kihívásaira, miközben a térség országai már jórészt túl vannak ezen a problémán" Ébresztő! Az elmúlt 20 éven belül éppen 9 évvel ezelőtt volt meg a legnagyobb esélye Mo-nak a közellátás szerkezeti átalakításának előkészítésére, amikor az államadósság csapdájából elindult kifelé az ország, az 1. Orbán-kormány időszakának negyedik évében. Csk hát egy elképesztő hazugság és rémképáradattal a liberálszocialisták félrevezették, sőt, megvezették az ország választóit, és a kedvező folyamatok előbb megtorpantak, majd pont visszjukra fordították a hatalmukkal visszaélő szocialisták és liberálisok. Az elmúlt 20 évről sok minden elmondható, csak az a homogén negatív beállítás nem felel meg a valóságnak, amit állandóan szeretnének elhitetni a köztudattal a szerecsenmosdatók, Az azonban kétségtelen, hogy akkor a közoktatást még a divatos közhelyek szerint akarták átalakítani egy liberális fideszes vezetésével. (fából vaskarika)
várúr
2010. december 08. 11:56
Még nagyobb ellenzéki rinya lenne, ha a kormány szakmai és társadalmi egyeztetés nélkül fél év alatt hajtotta volna végre az unos-untalan emlegetett "szerkezeti reformokat" amelyekre húsz év nem volt elegendő. Ha úgy reformálna, mint mondjuk HungaroBálint a kakóbiztos óvódai számítógép billentyűkkel, a digitális táblákkal, az oktatás lezüllesztésével, stb. Ha a kormány az egészségügyi reformot mondjuk a "minden ágy mellé páncélszekrényt!" akcióval kezdené. Csak a magyar oktatási alrendszer 100 éve létezik, a társadalombiztosítás és a nyögdíjstruktúra nagyjából 60 éves és így tovább. Némi türelmet és belátást kívánok a lihegő kritikusoknak.
k33
2010. december 08. 06:45
Milyen szerkezeti reformokat akarnak ezek itt folyton?
habarcs123
2010. december 07. 21:59
Igaz ami igaz,már csak a beszéd hiányzik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!