Lendvai: Orbán bolondul a hatalomért

2010. december 02. 14:50

Egy hatalomért bolonduló magyar címmel írt cikket a német Cicero folyóiratba Paul Lendvai. Szerinte Orbán egész pályafutását a hatalom megszerzésére irányuló abszolút akarat jellemzi.

2010. december 02. 14:50

Lendvai a Ciceróban azt írja Orbánról: a 35 évesen először miniszterelnökké választott politikus egész pályafutását a hatalom megszerzésére irányuló abszolút akarat jellemzi. A szerző leírja, Orbán — kiemelkedő taktikai érzékkel, valamint tudatosan végrehajtott jobboldali fordulattal — hogyan építette fel az országot domináló politikai pártot. Lendvai idézi Lengyel Lászlót, aki belső határokat nem ismerő tigrishez hasonlította Orbánt. Lendvai szerint a miniszterelnök központosított, tekintélyelvű vezetési stílusa már 1998-2002 között jól jellemezte hatalmi apparátusát. Orbán kihasználta Gyurcsány Ferenc — „politikai atombombának" számító - hírhedt hazugságbeszédének következményeit, a a taktika végül a korrupt és megosztott szocialisták összeomlásához és liberális „kengyeltartóik" eltűnéséhez vezetett.

Orbán kétharmados választási győzelmét több mindennek köszönheti. Győzni akarásának, annak a képességének, ahogy a politikai és taktikai hibákat villámgyorsan korrigálja. Tehetségének, amivel konkurenseit időben kikapcsolja. Cinikus eltökéltségének, illetve a nacionalista, klerikális és baloldali populista frázisok keverékének, amivel képes megnyerni magának a csalódott baloldali választókat és a szélsőjobboldaliak egyes részeit is — írja Lendvai.

Néhány hónap leforgása alatt Orbán egy új rendszer alapjait rakta le. A végrehajtó hatalom — még a rendszerváltáskor kialakított — alkotmányos fékjeit eltakarították az útból. Az őszi önkormányzati választások eredményei is azt mutatják: a rendszerváltás és a gazdasági válság miatt csalódott magyarok erős kormányt kívánnak. A szerző felidézi Orbán egy évvel ezelőtti kijelentését, miszerint pártját az elkövetkező 15-20 esztendőre a „központi politikai erőtér egyeduralkodó hatalmi tényezőjévé" akarja tenni. — Az esélyek erre sokat ígérőek — zárja cikkét Paul Lendvai.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2010. december 04. 16:53
Haragszik szegény, mert lebukott. Kiderült a besúgó múltja, ezért nagyon demokrata lett, csak nagy igyekezetében megint a népnyúzók oldalára koválygott. ílehet, hogy nem véletlenül. Nevetséges, szánalmas bohóc, de hát ártani azért tud. Nu, sag schon.
Biomechanoid
2010. december 04. 16:35
"Klerikális" - ez a kulcsszó. Egy igazi bolsevik nem is létezhet e nélkül a szó nélkül, nem túl bő szókészletének éke nélkül.
atila68
2010. december 04. 16:25
..."abszolút akarat jellemzi." Mint minden vezető politikusét. köszönjük Emese!
HSL
2010. december 03. 06:27
Paul Lenvai bolondul a médiabefolyásért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!