Fiktív filmgyártás

2010. december 15. 07:56

Döbbenetes, ami ma a magyar filmgyártásban folyik. Nyolc jeles filmrendezőnk azt sejteti, hogy a kormány kultúrát rombol.

2010. december 15. 07:56
„Döbbenetes, ami ma a magyar filmgyártásban folyik. Nyolc jeles, Kossuth-díjas filmrendezőnk dodonai deklarációban azt sejteti, hogy a kormány kultúrát rombol a filmtámogatási rendszer átalakításával. Az nem zavarta őket, hogy 2005-ben a szocialista–szabad demokrata kormány egy fillért sem áldozott a filmiparra, és részben emiatt Grunwalsky Ferenc elnöksége idején a mozgókép közalapítvány 7,9 milliárd forint kötelezettségvállalást halmozott fel. Az se zavarta őket, hogy más filmes műfajokat kivéreztettek azok, akik a saját cégeiknek ítéltek meg százmilliókat, de az sem, hogy a megítélt támogatás sok esetben csak egy papírból állt, a fedezete csak a jövőbe vetett remény volt.

Még most is hallgatnak. Talán akad közöttük olyan is, aki szerint az egész csak egy fideszes mese, és a napokban kommandóst játszott a Vám- és Pénzügyőrség, amikor negyvenöt nyomozó és járőr tizennégy helyen csapott le P. Koltai Gábor producerre és társaira. A megalapozott gyanú szerint több mint négymilliárd forintos támogatási igazolást vettek igénybe, részben fiktív számlák alapján, sosem volt filmek után – most előzetesben pihennek.

Ha valaki filmproducernek áll, ne legyen túl mohó.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2010. december 15. 15:57
Ideje már, azt a szövevényes közbotrányt, amit filmes szakmának neveznek nálunk, felszámolni, és elszámoltatni.
Öreg
2010. december 15. 14:09
Szivesen látnék egy felsorolást a Kossuth dijas rendezők filmjainek nézőszámáról, és arról, hogy a felhasznált pénzből mennyibe került egy-egy néző. Nem lepődnék meg- sőt biztos vagyok benne- hogy a legkevesebb néző, illetve legtöbb költség a chartás rendezvényeken rendre ottlévőkre jutna. Vagy tévednék?
várúr
2010. december 15. 13:40
Mellesleg sok mindent gondoltam, 400 millát Jancsó nézhetetlen blődlijére, stb .- de a Koltai gyerek több, mint 4 milliárdos csalása még engem is meglepett, holott nem kevés gazemberséget láttam....
várúr
2010. december 15. 13:38
Felebarátaim, csak egy személyes történet az elmúlt évek magyar filmes valóságáról. Pár éve írtam egy 3 részes tévéjátékot, mely elvileg 110 millát nyert az ORTT-MMKA közös pályázatán. Majd megjelent a producernél egy táskás ügyvéd és közölte: a végszavazáson a pályázat akkor megy át, ha a 110-ből 40 millát előre átad, illetve visszavonhatatlan bankgaranciával (ún. "akkreditívvel") fedezi. A producer szomorúan közölte velem, hogy a tévéfilmből nem lesz semmi, mivel 40 millás vesztegetésbe nem mer belemenni, ennyi pénzt számlákkal fedezni túlságosan kockázatos. 10-15 millás kenésre számított, annyi még elment volna, de a 40 sok, arról nem szólva, hogy a maradék 70 millából a 3 részt leforgatni lehetetlen. Idáig mentek a pofátlanságban az akkori filmbírálók (csupa nagynevű rendező) - és ez csupán egyetlen eset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!