Nem vita kérdése, kormányzati akarat

2010. november 25. 14:01

Az álegyházakat, a bizniszegyházakat ki fogjuk szűrni a rendszerből. Interjú.

2010. november 25. 14:01
– Folynak a találgatások az új egyházi törvénnyel kapcsolatban, különösen a két kikerült számadat miatt. Állítólag a vallási közösségek újra regisztrálása során a százévesnél fiatalabb, és a tízezer fősnél kisebb közösségek nem kaphatják meg az egyházi státust. Helytállóak az adatok? 

– Gondolkozunk, dolgozunk, szakértői egyeztetések indultak, a következő év első felében fogjuk beterjeszteni a jelenleg hatályos törvény felülvizsgálatát, vagyis az egyházakról és a vallási közösségekről szóló új törvényt. Az eddigi, 1990 évi IV. törvény a rendszerváltozás előtti posztkommunista parlament egyik utolsó vívmánya. Rendet kell teremtenünk ezen a területen is.
 
– Milyen alapelvek mentén? A nagyok maradhatnak, a kicsik mehetnek?

– Nem nagy- és kisegyházakban gondolkozunk. Az elmúlt időszakban a társadalom életéhez nagyon sok értékkel hozzájáruló egyházi, vallási közösségeket szeretnénk erősíteni, hitelesíteni, és szélesíteni az állami támogatási rendszerüket. De az álegyházakat, a bizniszegyházakat, melyek a meglévő ultraliberális törvény kiskapuit kihasználva a polgárok adóforintjait leszivattyúzzák, ki fogjuk szűrni a rendszerből. Ez nem vita kérdése, ez kormányzati akarat és döntés. 
 
– Ha nem kis-és nagyegyházakban gondolkoznak, akkor a tízezer fő és a száz év csak kacsa?

– Ez olyan részletkérdés, amibe egyelőre nem szeretnék belemenni. Az a célunk, hogy azok a kisegyházak benne legyenek az államilag elismert és támogatott sávban, akik sokat letesznek a nemzet és a társadalom asztalára.

– Tehát megmaradhatnak tízezer fő alatti, néhány évtizede működő egyházak is?

– Természetesen.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ikaljan
2010. november 26. 06:33
Szerintem egyszerű a dolog... nem az egyházak betiltásán kell gondolkodni, hanem általában megszüntetni az egyházak kedvezményes adózását, illetve a "szép szemükért" való állami támogatást. Aki hasznos tevékenységet végez, az pályázhat, mint bármely más alapítvány,illetve akár kaphat közvetlen támogatást (arra a célra, amit ellát) , mint bárki más. ha régi épületet tart fenn, az műemlékvédelmi keretből finanszírozható. De az, hogy valaki azért kapjon állami appanázst, mert valamiben hisz, és ezt propagálja, az meglehetősen röhejes. Ha valaki ezen lelki tevékenységet hasznosnak érzi, az majd ad rá pénzt. Egyébként ugyanez vonatkozik a pártokra is.
HSL
2010. november 25. 20:03
Shangri-la-di-da
56október
2010. november 25. 18:41
A Hitgyülivel kéne kezdeni, de sajnos nem fog a tv. hatálya alá tartozni. Pedig ami kárt ezek a magyar társadalomnak okoztak, azt legfeljebb Károlyi übereli...
denever
2010. november 25. 18:24
nem csak a gyüli ilyen. az ember lefossa a bokaját, ha megtudja miféle egyházak üzemelnek idehaza állami pénzből. és mivel kevés ember rendelkezik az 1+1%ról, elég szépen kapnak ám. és utána jönnek a vidéki csapatépítések, kirándulások, és a mélyenszántó előadások. pl "Jézus is szokott bulizni". becsszó, a saját fülem és szemem a tanúk rá. magam se hittem el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!