Újrainduló izraeli-palesztin béketárgyalások: a never ending story?

2010. szeptember 06. 21:30

Hajszálnyi reményt talán éppen az elkerülhetetlennek látszó kudarc következményeitől való félelem jelenthet.

2010. szeptember 06. 21:30

„Az Obama-adminisztráció nem kis részben maga felelős a késedelemért. Tavaly májusban Kairóban a korábbi amerikai elnökökhöz képest Obama meglehetősen magas mércét állított a Netanjahu kormány elé: az illegális ciszjordániai telepek bővítésének azonnali és teljes befagyasztása. Azonban az izraeli vezetés nyomására - az amerikai Izrael-barát lobbi hathatós segítségével - Obama lassan visszatáncolt ebbéli követelésétől, rettentő nehéz helyzetbe hozva ezzel a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmud Abbast. Az illegális telepek, a föld kérdése nyilvánvalóan kulcskérdés az egész békefolyamat szempontjából, a Fatah pedig, amelynek hatalmát a Gáza fölött regnáló radikális Hamasz Ciszjordániában is veszélyeztetheti, nem teheti meg, hogy ebben a kérdésben már a tárgyalások megkezdése előtt engedményt tegyen. Habár a mérsékelt Fatah a béketárgyalások legnagyobb nyertese lehet, a tárgyalások újraindulása felett azonban mégsem örülhet önfeledten. Bármilyen elmozdulás ugyanis szükségszerűen palesztin engedményeket is magába foglalna, amelyet a rivális Hamas azon nyomban kihasználna. (...)

A megállapodás körvonalait már réges-régen lefektették: szuverén palesztin állam, megszállt területek kiürítése (néhány kivétellel, területi kompenzációval), Jeruzsálem megosztása, menekültek részleges kárpótlása. Nem több, mint amit a nevezetes 1967-es 242-es ENSZ BT határozat tartalmaz, amelynek - szemben a Palesztin Hatósággal, amely régen elismerte Izraelt - Jeruzsálem továbbra sem tesz eleget: a labda tehát alapvetően az izraeli térfélen pattog. Kérdés, lesz-e elegendő politikai bátorság a szükséges kompromisszumok megkötésére. A zsidó alapokra felépített modern Izrael vezetése tehát komoly válaszút előtt áll: 1. mindent megtesz a "két állam" megoldás létrejötte és életképessége érdekében, 2. elfogadja a palesztinok teljes egyenjogúságát Izrael államon belül, 3. egyre inkább elszigetelt, az apartheid felé mozduló páriaállamként lesz kénytelen növekvő regionális kihívásaival szembenézni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gentry
2010. szeptember 07. 10:56
Most komolyan, érdekel még valakit a Föld két talán legellenszenvesebb népének acsarkodása?
drienovác
2010. szeptember 07. 08:22
nagy színház kénytelenek valamit villantani az irániak miatt de az egy éven belül stb kitételek erősen kétségbe vonhatóvá teszik a megállapodási szándékot
Nagytestver
2010. szeptember 06. 23:39
Nekem voltak Londonban arab kollegaim. Ott ertettem meg a zsidokat.....
corvinus
2010. szeptember 06. 22:50
Remélem, nem vagyok Kasszandra, de ha a Közel-Keleten kitör a béke, akkor máshol lesz háború. Izrael állam azért kell, hogy ütköző legyen az iszlám és a nem iszlám világ között. Így legalább területileg körülhatárolható a konfliktus, nem eszkalálódik. Az USA és az EU ezért tartja fenn Izraelt. A béke csak az ott szenvedők érdeke lenne, de velük senki sem törődik. Mikor az angolok kivonultak a palesztin mandátum területéről, egy hatalmi űrt hagytak ott, ami a mai napig tart - és látjuk, mi folyik ott. Csak megjegyzem, az USA most Irakból készül kivonulni. Ott mi lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!