Tilalomfák

2010. szeptember 11. 14:38

Gyors, piacnyugtató – de az államnak egy fillérjébe sem kerülő – intézkedésekre volt szükség, s ez meg is látszik a nyolcpontos devizahitel-mentő csomag minőségén.

2010. szeptember 11. 14:38

„Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szemrebbenés nélkül volt képes »gazdaságtörténeti jelentőségű« döntésről beszélni. Az ember meg vakarja a fejét, mert hát mintha nem erről lett volna szó az elmúlt hónapokban, a gazdasági szabadságharc katonái mintha más zászlók alatt vonultak volna hadba.(...)

Gyors, piacnyugtató – de az államnak egy fillérjébe sem kerülő – intézkedésekre volt tehát szükség, s ez meg is látszik a nyolcpontos devizahitel-mentő csomag minőségén. Egyrészt egy sor már létező korlátot erősítenének meg a pénzintézetekkel szemben. Másrészt vannak a csomagban ellentmondásos intézkedések is, az igazi újdonságoktól pedig a bankvezérek izzadtak le. Utóbbiak semmilyen tájékoztatást nem kaptak a javaslatokról –ez is arra utal, hogy sebtében összerakott csomagról van szó.

A törvényt őszre ígérik, de a valóságtól elrugaszkodott javaslatok alapján elképzelhető, nem is az volt a cél, hogy tényleg újabb tilalomfákat állítsanak a bankok és az ügyfelek közé. A forint tegnap erősödött, a piacnyugtatás tehát – úgy tűnik – sikerült. A fideszesek talán abban bíznak, hogy a bejelentésekkel sikerül tartósan csillapítani a piac lázát, s végül nem lesz szükség a drámai szigorúságú intézkedésekre a hitelintézetekkel szemben. Tökéletes gyógymód amúgy sem létezik a devizahitelesek problémáira, legfeljebb egy olyan gazdaságpolitika, ami visszatéríti az árfolyamot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. szeptember 11. 15:55
Odáig tán el kéne jutni, hogy a pénzügyi mozgások nem Magyarország okán vannak! Tessék megnézni az Eurót és sok más valutát a CHF-hez képest! Ezt azért csak nem kéne a mi kormányunk nyakába varrni!
soelmo
2010. szeptember 11. 14:53
Sajnállak, hogy a Mandiner titeket választ ki pofozógép alá....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!