Súlyos kérdések

2010. augusztus 13. 08:49

Ellensúly vagy egyensúly, ez itt a kérdés. Az új köztársasági elnök nem kertel, egyenesen beszél, és az utóbbi megtestesítőjének mondja magát. Hitelesen.

2010. augusztus 13. 08:49

„Hogyan is lehetne a választáson kétharmados többséget szerzett Orbán Viktor jelöltje a Fidesz-kormány ellensúlya? Sehogy. Ha Schmitt Pál ezt állítaná, akkor sem hinne neki senki. Le lehetne leplezni. Súlyosan. De nem állítja, így az MSZP-nek és az LMP-nek a semmin kell rugóznia. Bosszantó körülmény. Igazmondáson kapták az elnököt, ezért nekik kell hamukázniuk a demokratikus intézményrendszer kiüresítéséről, a kormányzati ellensúly teljes hiányáról, ami szamárság.

Magyarországon a korlátozott hatáskörrel felruházott köztársasági elnök sosem volt alkalmas az erős felhatalmazású kormányfő megzabolázására. (Fejet hajtunk Sólyom László kitartó próbálkozása előtt.) Erre a miniszterelnökök - az egy szem Gyurcsány Ferencet kivéve - ritkán is szolgáltattak okot. Az ország első polgárát a gazdaság helyzetéről rendszerint nem hamis adatokkal traktálták, a jogszabályalkotás során tekintettel voltak az alkotmányos keretekre, az erőszakszervezeteket pedig nem a törvények ellenére működtették.

De ha a sietség miatt vagy a kényszerek hatása alatt mégis valami akadályozta a gépezet működését, a kármentés akkor sem maradt el, ha az éppen aktuális elnök az »ellensúlytalanság állapotában« lebegett. Mint ahogy Göncz Árpád, aki az Antall-kormány idején hét, az Orbán-kormány alatt pedig egy alkalommal élt ugyan az előzetes normakontroll eszközével, de a szocialista-szabad demokrata koalíció 1994-98-as regnálásakor egyszer sem nyúlt legerősebb jogosítványához. És nem azért, mert nem lett volna rá oka, hiszen a Bokros-csomag nyomán az Alkotmánybíróság tucatszám volt kénytelen megsemmisíteni a kétharmados többség elfogadta törvényeket. Csak inkább mert a Horn-kabinet motorja, s nem akadálya kívánt lenni...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. augusztus 13. 11:52
A médiaterroristáknak az volt az igazi, megdönthetetlen demokrácia, mikor a választók nagyrésze követelte gy.f., és a maszop lemondását a hatalomról, de a parlamentben egy-két fő többség ezt nem engedélyezte. Na most meg valamivel több a fidesz-kdnp szövetség többsége, mint 2/3. Et.-k, és médiaterroristák, magatok alatt ássátok a gödröt a hűlyébbnél hülyébb pocskondiázással, és nem az új kormánytöbbség elismertségét csökkentitek.
magnamater
2010. augusztus 13. 10:40
A parlament által megválasztott köztársasági elnök hogy volna független a parlamenttől, amely őt megválasztotta? Ám a nép által megválasztott köztársasági elnöknek van erre esélye.Ha a szintén a nép által választott parlament szembe fordúlna választóival - hiszen négy évig azt tesz, amit akar -akkor a köztársasági elnöknek, mivel nincs lekötelezve a parlamentnek,módjában áll a nép érdekében a parlament és kormány ellen föllépni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!