Mohácsi vész: Szapolyai bűnbak volt?

2010. augusztus 29. 15:09

484 éve, 1526. augusztus 29-én Mohácsnál megsemmisült a középkori magyar királyság. Interjú.

2010. augusztus 29. 15:09

„Abból, hogy Szapolyai nem ment el a csatába, helyesebben lemaradt róla, nem következet egyenes ágon a királyi karrier, ez ugyanis összeesküvés elméletes gondolkodásmód. Ad abszurdum, ha katonáival ott van, akkor sem biztos, hogy megnyerik a csatát, legfeljebb embereivel együtt a vérfürdő része lesz, s több áldozatot kell elföldelni napok elmúltával. Ez tehát már önmagában is hibás logikai feltevés. Ráadásul a csatavesztésnek sem kellet volna feltétlenül a király halálával járni. Ezt csak a körülmények szerencsétlen összjátéka okozta: a menekülés előtt nem vette le vértjét, a lovasbaleset után pedig már le sem lehetett venni. Így nem tudták megóvni az életét. Szapolyainak valóban voltak ambíciói a trónra, mikor még az idős és beteg Ulászló uralkodott, akinek akkor még nem volt fiú utóda. Midőn megszületett a trónörökös, s Lajos megélte 20. életévét, az erdélyi vajda nem álmodozhatott arról, valaha is magyar király lehet belőle. Ehhez „történelmi baleset” kellett.

A Szapolyai ellenfelei alkotta tábor persze igyekezett úgy beállítani ezt az eseménysort, mintha gondosan kifundált, eltervezett összesküvés lett volna a vajda részéről.  Már 1526 tavaszán rebesgették, lepaktált az oszmánokkal, s a vesztes csata és a király halála után tovább erősödtek ezek a vádak, s a magyar trónra pályázó Ferdinánd propagandájában csúcsosodtak ki. Miután János király 1529-ben valóban szövetségre lépett a szultánnal, sokan meggyőződéssel hirdették, hogy Szapolyai merő önzésből hagyta cserben királyát és az országot Mohácsnál. Védelmezői viszont az 1527-ben János király pártjára álló Brodarics kancellár beszámolójából meríthettek ellenérveket az ellentmondásos királyi parancsokról, és a vajda többszöri kéréséről, hogy megérkezéséig semmiképp ne vállaljanak csatát az ellenséggel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Arma Gedeon
2010. augusztus 30. 12:27
Mennyi marhaságot leírnak itt egyesek...
sanyi baba
2010. augusztus 30. 09:11
Még csak annyit hogy ha jól tudom Mohácsnál azért is(!) vesztett MÓ. mert a földesurak nem mertek fegyvert adni Dózsa népének hiszen még jól emlékezett mindenki a 12 évvel azelőtti eseményekre.... Amúgy a Töröknek ha jól megnézzük beletörött a bicskája Mó - ba. Sohasem tudta elfoglalni az egész országot és a Magyarok sohasem adták fel a harcot ellenük, és végül nem is bírtak itt gyökeret ereszteni, ellentétben az Osztrákokkal akik szerintem lényegesen nagyobb károkat okoztak végül nekünk... Szerintem.
hartnesz
2010. augusztus 30. 08:32
Grandpierre K. Endre és több neves történész is bebizonyította, hogy a magyar királyság bukása egy belső ellenség sorozatos árulainak eredménye. Kutatásaikat mellőzik, vagy megsemmisítették. Így maradnak a csúnya összeesküvés elméletek...
marós
2010. augusztus 30. 06:44
A történelem eseményeit sok tényező befolyásolja. 500 évvel ezelőtti tragédiánkra emlékezve, néhány okot felemlítve, még többet figyelem nélkül hagyva, nem mondhatjuk, hogy mindent tudunk a sorsfordító személyek indítékairól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!