Köpölyözés

2010. augusztus 07. 19:47

Afelől komoly kétségeim vannak, hogy gyökeresen fel lehet-e forgatni a kapitalizmus pénzügyi rendszerét. De hogy alapos köpölyözésre szorul, arról meg vagyok győződve.

2010. augusztus 07. 19:47

„S nemcsak a jobbos médiabirodalomra vagy a legnagyobb bank vezetőjére gondolok, az ő álláspontjuk régóta ismert. Sok kisebb cég vezetőjére is, aki csak ritkán jut szóhoz a sajtóban. Érdemes odafigyelni ezekre a hangokra, talán ott is, ahol reflexből sütik rá a populista bélyeget Orbán nyilatkozataira. Igen, tudom, korábban ők is ugyanígy tettek. De olyan ez már, mint a farkát kergető kutya. Én már beleszédültem.

Valami azonban készülőben van. Az említett érzület sokakban mocorog (nemcsak bennünk, magyarokban), s a sokak úgy vélik, a dolgok így nem mehetnek tovább. Talán a kiszolgatottság a legjobb szó ennek az érzületnek a leírására. A kiszolgáltatottság az, amiből egyre többeknek elegük van. Hogy nem magunk irányítjuk a sorsunkat, hanem sodródunk nálunk jóval nagyobb hatalommal rendelkezők kénye-kedve szerint. S hogy ez ellen kellene tenni már valamit. Nem mindenki hívja ezt szabadságharcnak, leginkább azt mondják, hogy az érdekeinket kellene erőteljesebben képviselni.(...)

Amit javaslok tehát: ne üljünk fel a hatásvadász kijelentéseknek, de legyünk figyelmesek arra, ha új hangok szólalnak meg a pénzvilág ügyeit illetően. Kezeljük a helyén Matolcsy György minapi nyilatkozatát, hogy néhány távoli hivatlanok öröme kedvéért nem kell három százalék alá vinni a hiányt, mert tudjuk, hogy közben uniós forrásból finanszírozná az Új Széchenyi Tervet. Azonban nem kell egyből lesöpörni az asztalról a megszokottól eltérő véleményeket, pláne, ha nem jelentéktelen tömegek óhaja artikulálódik bennük. Tegyük inkább vizsgálódásunk tárgyává ezeket a véleményeket – az értelmes vitában, s a még értelmesebb valóságban majd eldől, mit érnek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. augusztus 08. 07:15
Hazudós, senki nem a kapitalizmus alapjait akarja felforgatni, csak a pénzügyi terrorízmust kell megszüntetni, mert a jelenlegi, a szoc-lib rezsim által istenített gyakorlat, országunkat rabszolgaság színvonalára sűllyesztené, ahol néhány tízezer komprádor kivételével millíókat az anyagi, és szellemi pokol mélységébe nyomnák le.
bmucsai
2010. augusztus 07. 21:34
"Afelől komoly kétségeim vannak, hogy gyökeresen fel lehet-e forgatni a kapitalizmus pénzügyi rendszerét. De hogy alapos köpölyözésre szorul, arról meg vagyok győződve. " Részben egyet lehet érteni, de mi van akkor, ha szétesik a rendszer? Az a sok pénzügyi lufi, meg miegymás okán? Akkor mit köpölxözünk? A pénz Kínában, Indiában és az araboknál van! http://www.hirado.hu/Hirek/2010/08/07/15/_Egy_homoszexualis_nem_lehet_egy_olyan_leendo_muzulman.aspx Tudja valaki, hogy Buda Vár visszafoglalását mikorra tervezik?
kérdés
2010. augusztus 07. 20:12
"Amit javaslok tehát: ne üljünk fel a hatásvadász kijelentéseknek, de legyünk figyelmesek arra, ha új hangok szólalnak meg a pénzvilág ügyeit illetően." Ne bizony, mert nemcsak a kisember sodródik, hanem ebben a válságban mindenki. A nagyok is. Márpedig, ha ki fogunk lábalni, csak úgy tudunk, hogyha kell, nemcsak odaköpölyözgetünk, hanem odafigyelünk, hogy a nagyok hogyan forgatják föl esetleg a világ pénzügyi rendszerét. Psszt...fegyelmezetten figyelünk a hatalomban lévőkre. Az ő érdekük is a túlélés. Nem túl hangosan kibicelünk, nem nyafogjuk és károgjuk tele fölöslegesen az étert, mert csacskaságainkkal csak fölfordulást okozunk, esetleg mindenünk odavész.
miloka
2010. augusztus 07. 20:06
Na most tegyük mellé a négszaga cikket! Az elvtársak elfelejtettek egyeztetni? Vagy a fenti cikket csak vitaindítónak szánták a baloldali újságíróknak? Valami zavar támadt a Népszabónál! :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!