Jövőnk mérnökei

2010. augusztus 18. 16:28

Az okosok országa helyett sokkal inkább a diplomás hülyék országává sikerült képeznünk magunkat az elmúlt bő egy évtizedben.

2010. augusztus 18. 16:28

„Az okosok országa helyett így sokkal inkább a diplomás hülyék országává sikerült képeznünk magunkat az elmúlt bő egy évtizedben, és mindezt legalább egy jó drágán működő, széttagolt felsőoktatás révén értük el. Az ezredforduló integrációs hullámát követően a diplomagyárak úgy szaporodtak, mint a dudva, ma úgy 70 jut egyre inkább elöregedő alig tízmilliónkra.

Ezeket sok esetben nem a valós igény, hanem jóval inkább a nyers lobbierő hívta életre, épp ezért az olyan radikális lépések, mint az állami támogatás szűkítése, ne adj isten megszüntetése, szóba se jöhettek, hiába költünk úgy a felsőoktatásra, hogy annak szinte semmi foganatja sincs. A tandíjat a Fidesz által felheccelt népakarat annak idején elsöpörte, így maradt a puha út: ha már a politika képtelen helyrehozni hosszú évek hibáit, legalább a piac, azaz a felvételizők döntsék el, hogy melyik intézmény méltó a túlélésre.

Ennek szakad jövőre vége, miután az új okosok egyik fő érve szerint a 18 éves fiatalok képtelenek felmérni, hogy mi a jó nekik, és sokszor a marketing, avagy a divat alapján döntenek. Mindebben kétségkívül van valami, bár én nem pécézném ki szegény fiatalokat; megfigyelések bizonyítják, hogy a választásokon egy egész ország képtelen felmérni, hogy mi a jó neki, és a marketing, avagy a divat alapján dönt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. augusztus 19. 09:06
Stemler vajon a diplomás, vagy diplomátlan hülyék csoportjába tartozik?
violator
2010. augusztus 19. 02:51
tewton: Ja, fizettem tandíjat annak idején, órákat meg mai napig adok.. Egyéb releváns kérdés, ha már a jelek szerint olyan jól ismerjük egymást? szemi: A PTE EHÖK-nek mégis mi köze van egy a Hírszerzőn megjelenő publicisztikához? Annyi, mint mondjuk a zsidóknak a második világháborúhoz? crm114: Kösz, igazából semmi bajom a diplomámmal. miloka: Érvelni meg majd a cica fog.
crm114
2010. augusztus 18. 20:45
Mielőtt a szokásos, szinte kötelező hülyebölcsészezésbe és túlképzésvanközgazdászbólozásba fulladna a kommentsáv, idéznék egy felmérést: "[2009-ig] a végzetteknek ugyanis mindössze 1,7 százaléka nem talált munkát a 2007-es diplomázása óta. A végzettek negyven százaléka viszont már az államvizsga idején dolgozott, több mint fele (53,5 százalék) pedig a diploma megszerzése után keresett és talált is állást. Harmaduk (35,4 százalékuk) már az első hónapban – lényegében rögtön a diplomázás után – munkába állhatott. További 19 százalékuk kettő, 17 százalékuk három hónap alatt talált munkát. Alig negyedüknek kellett négy vagy több hónapot várni a munkába lépésre. A 2007-es év munkakereső friss diplomásai tehát az egyetem vagy főiskola kapuin kilépve, átlagosan 3,6 hónap alatt helyezkedtek el. A kutatás szerint a gyakran „túlképzésesként” emlegetett a bölcsész, valamint a jogászdiplomával sem kellett sokat várni egy állásra, sőt: ezeken a pályákon az átlagosnál rövidebb, míg a természettudományi területen jóval több idő kell az első állás megszerzéséhez." http://nol.hu/gazdasag/20100610-diplomaval_konnyebb Amíg a diplomátlan munkanélkülsiég többszöröse a diplomásnak, addig nem a diplomás munkanélküliség a legsürgetőbb probléma, bármennyire is tetszene Stemlernek, ha felértékelődne a diplomája attól, hogy az utána következőknek megnehezítenék a hasonló papír megszerzését.
Chanyi
2010. augusztus 18. 20:04
Meg felvételi alkalmassági beszélgetés kellene az egyetemeken, amennyire lehetséges, vagy legalább az első év végén, amikor még nem késő váltani. Ahol nem bemagolt tudást nézik, hanem a pályára való alkalmasságot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!