Egy pendelyben húrunk

2010. augusztus 22. 13:13

Személyes emlékképek Alexander Dubcekről, Csehszlovákia lerohanásának 42. évfordulóján.

2010. augusztus 22. 13:13

A Varsói Szerződés öt országa, a Szovjetunió, a Német Demokratikus Köztársaság, Lengyelország, Bulgária és a kádári Magyarország katonai csapatai 1968. augusztus 21-én lerohanták a szabadságról ábrándozó Csehszlovákiát. Aki csak ésszel akarja megközelíteni és értelmezni, hogy a prágai tavasz negyvenhét éves, ifjontinak számító kommunistája milyen kiszámíthatatlan kompromisszumokba hagyta magát beleőrölni az okkupációt követő hónapokban, az nem tudhat meg sokat. A szovjet megszállást, amelyet utóbb, a megaláztatás és a megalázkodás fortissimójaként aláírásával ő maga szentesített, és ennek az ő személyére vonatkozó következményeit úgy fogadta mint végzetet. A szolgalélek nyomorúságával, az eleve elrendeltségben hívők tehetetlen ürességével. Teljes meghasonlottságban. És huszonkét év múltán, egy ártatlannak vélt mondat hallatán, magába roskadt. Derült égből villámcsapás, mondta volna apám. Félig nyitva maradt a szája, mintha válaszolni akarna, de a letaglózó számonkérés megbénította. Vagy ki tudja, micsoda. Fűszertelenné vált. Kihűlt. Fagy ágyazódott mélyen a zsigereibe. Azóta sem láttam ennyire elveszett embert. Féltem, szívrohama lesz, agyvérzése.

Nem tudom, meddig ültünk az iszonyatos kísértés dermedtségében. Húsz percet? Többet? Arra emlékszem csak, hogy verejtékezem, és a megcsontosodott csendben nyugtatóként hat rám a szuszogása. Egyszer csak fölocsúdott, az ablakhoz cammogott, egyértelműen azzal az ösztönös céllal, hogy a beszűkült, lezárt teret az ablak révén tágra nyissa. Végre én is mozdulni mertem, úgy gondoltam, jobb lesz, ha egyedül hagyom saját kínjaival. Mozgolódásomra azonnal reagált. Háttal állva, jobb kézfejével intett magához. Mellé sündörögtem, de nem vetettünk pillantást egymásra. Jobb kezével átkarolta vállamat, gyengéden, de szorosan magához vont. Úgy néztünk el a gondozott kert fölött, mint akik mindent tudnak. Vagyis hogy éppen semmit sem tudunk, csak valamit értünk, másként értelmezzük ugyanazt, de értjük a helyzetet, és ez akkor elegendő volt a túllépéshez. Prága fölött tágas volt az égbolt, fényesen ragyogtak a csillagok. Mondatomra végre egy elkoptatott társalgási formulával válaszolt, de szerintem inkább önmagának, hogy ezzel a banalitással rántsa vissza magát, ki tudja, hányadszor, az élet laposába: »A remény hal meg utoljára.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. augusztus 23. 11:12
Emlék '68 aug.20.ról. Trabanttal belekeveredtünk egy hadsereg vonulásába Várpalotánál, Hatvannál váltak szét az útjaink, mi mentünk tovább Miskolc felé, a sereg északnak fordult. Két-három nap mulva tudtuk meg, hogy mibe keveredtünk bele.
kérdés
2010. augusztus 22. 15:35
tisztára elbambultam az évfordulót mi mindenre emlékezem azokból a napokból Apám akkor éppen arrafelé járt olyan furán ért haza, orvost kellett hívni azt mondta a doki, bárányhimlős lett de kijött belőle minden irány a kórház vagy 10 kilót fogyott egy nap alatt lassanként lábraállt annyit mesélt, hogy fölrobbantották a személykocsijukat, csak épp nem voltak benne semmi mást Anyám később egyszer úgy mondta, meg akarták mérgezni amikor 30 évvel később fölboncolták kiderült a lépét, fekete kőként hordta ki tudja mióta? azt mondta az orvosnő nem érti hogyan maradhatott életben ilyen durva mérgezés után a klasszikus mérgezés ez az új gazdasági mechanizmus bevezetésének előestéje lehetett talán?
kérdés
2010. augusztus 22. 15:15
ugyan el nem olvasom, de kapásból az jutott eszembe a címről, ezer szerencse, hogy csak húrunk ... a nol-ba írókról már más nem jut az eszembe
szeekely
2010. augusztus 22. 13:56
Dubcek olyan volt, mint Keresztelo Janos. Dubcek volt a legdemokratabb kommunista, igaz? Oruljunk neki. De mit is mond rola Jezus? ""11Bizony mondom nektek: asszonyok szülöttei közt nem született nagyobb Keresztelő Jánosnál. De aki a mennyek országában a legkisebb, az nagyobb nála."" (Máté 11;11) Vagyis Dubcek hiaba volt a legdemokratikusabb kommunista, a demokratak kozott a legkisebb is nagyobb demokrata onala. Valahogy igy...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!