A legfelsőbb józan ész

2010. augusztus 13. 09:40

A világos beszéd megbonthatná a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

2010. augusztus 13. 09:40

„A világos beszéd megbonthatná a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

Orbán szerint az ideológiamentesség beállta, s a józan ész diadalra jutása Európában »hol pártalapú nagykoalícióban, hol egy új szemléletű, nagy hatalmú köztársasági elnök színre lépésével, hol pedig egy nagy centrumpárt dominánssá válásával történt, mint Magyarországon. A változás lényege tehát az, hogy mindenhol meghaladták a XX. századi ideológiai kereteket, amelyekről kiderült számukra, hogy alkalmatlanok saját országaik bajainak megoldására. Sőt gátjai bármiféle előrelépésnek.«

Ha meggondoljuk, Orbánnak – sajnos – igaza van: Európában talán még nem végzetszerű egyértelműséggel, s nem is mindenütt, de mégis létezik egy olyan tendencia, ami a tényleges (társadalmi) pluralitást kiszorító, a nemzeti egység fikciójára hivatkozó hatalomkoncentráció felé mutat. A nemzeti egységre hivatkozni egy olyan gazdagon strukturált, modern társadalomban, mint amilyen bármely európai, így a magyar is, nyilvánvaló hatalmi ideológia, s a funkciója is jól kivehető: már előre egységbontónak feltüntetni, s mint ilyet, marginalizálni és kriminalizálni a politikai, a társadalmi és a szellemi kritikát, másfelől jótékonyan eltakarni a védendő osztályérdekeket. Erre pedig szükség van, a válság és annak korrekciója felmutatta a kapitalizmus legrosszabb arcát, olyanynyira, hogy több országban, leglátványosabban Görögországban, újra komolyan veendő erőként bukkant fel az antikapitalista munkásmozgalom. Az elégedetlenség nálunk más formát öltött, a »jókor jött« választás átmenetileg vagy tartósan, de mindenképpen leszerelte és perifériára szorította az amúgy sem túlzottan ütőképes társadalomkritikai baloldalt, de nem jártak lényegesen jobban a parlamentben benn maradt, s az onnan kiesett demokratikus pártok sem.

A választások utáni fülkeforradalmi hevület ideológiaként betöltötte funkcióját, a kétharmados törvények és a szapora alkotmánymódosítások gyors átzavarása, a jogállami intézményrendszer megbontása, a köztisztviselői kar megkezdett és azóta is folytatódó lecserélése indokaként kétségtelenül be is vált. A józan ész a hatalom konszolidációjának ideológiája.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Róbert__
2010. augusztus 14. 02:41
még mindig nem vágom, hogy komolyan, az az igazi szarkupac teljesítményű köztisztviselői kar mégis mit várt?
kulalak
2010. augusztus 13. 19:23
A szerzo iro. Sotetseg delben. Szerecsenmosdatas. En is tudok hosszu szavakat irni. De nem hiszek bennuk.
Ppali
2010. augusztus 13. 13:28
hülye (több szót nem érdemel...)
szeekely
2010. augusztus 13. 13:19
Hol el a joember? Meg a koztorvenyes politikai bunozok sincsenek kriminalizalva... uresek meg a fegyhazi intezmenyek. ""marginalizálni és kriminalizálni a politikai, a társadalmi és a szellemi kritikát""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!