Üröm az örömben

2010. június 14. 11:22

Eljött tehát a tanulságok levonásának ideje, ami remélhetőleg ismét elvezet az egységes szlovákiai magyar parlamenti képviselethez.

2010. június 14. 11:22
„Az MKP kudarcának okait még korai mélyebben boncolgatni, az azonban mindenképpen kijelenthető, hogy valamit nagyon elrontott a párt vezetése. A 2009-es európai parlamenti választásokon még 11,3 százalékot elérő pártnak sikerült egy év leforgása alatt 7 százalékot veszítenie ellenzéki pártként. Az eredmények alakulásában nyilvánvalóan döntő jelentősége van a kevesebb mint egy éve bekövetkező pártszakadásnak és a Most-Híd párt megalakulásának. Elgondolkodtató, hogy a komoly múlttal rendelkező, az utóbbi időben egyre inkább jobbra tolódó - egyébként Európai Néppárti tagsággal rendelkező - MKP-nál hogyan tudott kétszer jobb eredményt elérni a jobboldali liberális irányultságú, a szlovák és a magyar nép megbékélését hirdető, szlovákokból és magyarokból egyaránt rekrutálódó vadonatúj párt. A Most-Híd 14 képviselője közül 7 magyar és 7 szlovák, ezért nem nevezhető egyértelműen »magyar pártnak«, noha szavazóinak döntő többsége egészen biztosan magyar: az MKP és a Híd összesen 12 százalékot szerzett, ami gyakorlatilag teljesen megegyezik az MKP korábbi választási eredményeivel (2002: 11,1%, 2004: 13,2%, 2006: 11,68%, 2009: 11,33%). 

Eljött tehát a tanulságok levonásának ideje, ami remélhetőleg ismét elvezet az egységes szlovákiai magyar parlamenti képviselethez. Az MKP kudarcának elemzése során érdemes lehet megvizsgálni a »romániai magyar belpolitika« alakulását: az erdélyi magyar politikusok között is komoly viták vannak hosszú évek óta, a »két oldal« nagy erőpróbájára azonban nem a parlamenti választásokon került sor, hanem a sokkal kisebb téttél bíró 2007-es európai parlamenti választásokon. Ez utóbbi eredményeképpen kialakult a Markó Béla vezette RMDSZ és a Tőkés László körül csoportosuló szervezetek közötti status quo, ami megteremtette a lehetőségét annak, hogy a későbbi parlamenti és európai parlamenti választásokon már ne kelljen egymás ellen indulni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ózanagyvarázsló
2010. június 14. 14:13
Oké a bukás erős szó, de sokat tett az MKP-re és a HÍD ellen a Fidesz. Egy olyan országban mint Szlovákia ilyen multikultis párt mint a Híd egyenes út az asszimilációra. Viszont az új Radicova-kormány biztos nem lesz nacionalista. Szóval újra kell gondolni a dolgokat a FIDESZ-nek mint az MKP mind a Híd irányában. Szerintem a Radicova-kormánnyal talán könnyebb lesz szót érteni.
röviden
2010. június 14. 12:21
Nem, csak gyökereimben. Pusztán igyekszem tájékozódni.
drienovác
2010. június 14. 11:56
"Elgondolkodtató, hogy a komoly múlttal rendelkező, az utóbbi időben egyre inkább jobbra tolódó - egyébként Európai Néppárti tagsággal rendelkező - MKP-nál hogyan tudott kétszer jobb eredményt elérni a jobboldali liberális irányultságú, a szlovák és a magyar nép megbékélését hirdető, szlovákokból és magyarokból egyaránt rekrutálódó vadonatúj párt." hadd találjam ki : a magyarok és szlovákok békében akarnak élni egymás mellett , netán egymással, és tele tökük a helyzetet csak kiélezni tudókkal?
Ózanagyvarázsló
2010. június 14. 11:39
Lássuk be, ez az eredmény totális bukás a FIDESZ-nek. Persze nem fogja senki vállalni a felelősséget. Bugár és asszimilációs pártja meg bokréta lesz a következő szlovák kormány kalapján... Érdekes az első megszólalása is Bugárnak. Nem akarja a nyelvtörvény visszavonatni, csak a szankciókat. A jogfosztó szlovák "ellen-állampolgári törvényt" meg egyáltalán nem bolygatná. Hát milyen liberális az ilyen? Hát milyen magyar az ilyen? Az egyetlen pozitív hír az, hogy Radicova és Figel kevésbe nacionalista mint elődeik, és talán kisebb lesz az államközi feszültség. Orbán még annak idején az elnökválasztási kampányban együtt kampányolt Radicovával...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!