Két ember, két eset

2010. június 26. 10:45

Egyazon napon, e hét kedden két olyan belpolitikai eseményről értesültünk, amelyeknek látszólag ugyan semmi közük egymáshoz - sőt, az egyiknek mintha még a politikához se volna -, mégis összetartoznak.

2010. június 26. 10:45

Az a bánásmód, amelyben a Fidesz Balogh Andrást részeltette, nyilvánvalóan a televíziós kameráknak szólt: mindenki láthatja, tudunk mi szépen is beszélni, méltányosan is viselkedni ellenfeleinkkel. Erre a parlamenti idillre kétségkívül nagy szüksége van a kormánypártnak, hiszen nap mint nap erőszakos, már-már alkotmánysértő gyorsasággal nyomja át törvényeit a T. Házban; szónokai pedig a jólneveltség minimumát sem mutatják ebben az offenzívában. Amit tehát az MSZP köztársasági elnök-jelöltjével eljátszottak, annak nem volt valódi politikai tétje, ám tetszetős médiakomédiának annál jobban bevált.

Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben történtekkel más közönségnek üzentek. Ezt a taszító epizódot a törzsszavazók, a radikális jobboldal kedvére rendezték. Nekik akarták megmutatni, milyen keményen elbánnak a »komcsi« tisztségviselőkkel; nincs semmi lacafacázás, úgy tesszük őket lapátra, ahogy megérdemlik. Kárpáti Zsuzsa egy zsigeri indulatok levezetésére szolgáló, ócska kis politikai manőver áldozata - de ez a botrány nem róla szól. Most történetesen ő lett annak az erődemonstrációnak a szemléltető alanya, ami elérhetett volna mást is, és bizonyára el is ér még többeket. A kormánypárt folyamatosan a lehető legrosszabb modorát fogja elővenni megvert ellenfeleivel szemben, kompenzálandó, hogy gazdasági kampány-ígéreteinek jószerével épp az ellenkezőjét kell tennie.

Hogy ez a taktika beválik-e, és ha igen, meddig, az egyelőre kiszámíthatatlan. Hatása legalábbis kettős lesz: ideig-óráig ez a gusztustalan akciózás tetszeni fog a »vérszagra gyűlő« felheccelteknek, akik egyrészt mindig örömüket lelik mások megalázásában, másrészt azt hiszik, jobb lesz nekik, ha gyűlöltjeiket pellengérre állítják. Az alantas indulatok kiszolgálása azonban vissza is üt. Mert a józanabb (magyar)emberek egyszer csak rádöbbennek, hogy ez a hatalom a legrosszabb énjüket akarja előhívni - olyan országot próbál teremteni, amelyben nem a jog és a méltányosság, hanem az egymás ellen uszuló ösztönök uralják a politikát. És a mindenhatónak hirdetett parlamenti kétharmad ellen épp ez a ráismerés mozgósítja majd az igazi, a társadalmi kétharmadot. A potenciális szavazópolgárok többségét, akik nem adtak erre az agresszióra felhatalmazást a Fidesznek, akik nem akarták a kíméletlen erőkultusznak ezt a »forradalmát«, akik nem így képzelik a demokráciát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2010. június 26. 18:29
Nincs témája ennek az embernek... Legközelebb, ha kirúgnak egy portást, mer' ellopta a főnök szalámis zsömléjét, Mészáros megírja. Hogy aszongya: zorbán alatt nincs biztonságban a tolvaj sem, a zsömle sem.
Fóbia
2010. június 26. 15:46
Miért Mészáros úr? Úgy kellene leváltani mint Szász Károlyt? Megveretni? Török Zsoltosan elintézni? (először teljes vagyonelkobzás, azután tárgyalunk hogy hány évet......)
suski
2010. június 26. 12:37
off Hol van Gréczy? Már 24 órája nem írt?! Ó, jaj, csak nem...!?! Csak nem valóra váltak Debreczeni rémálmai és ó, jaj, csak nem elvitte az AVH az utolsó ajrópai értelemben vett értelmiségit?? Aggódom. Úgy hiányzik. Gyűjtsünk aláírást!
miloka
2010. június 26. 12:19
A hentes megint nem jó helyre bökött. Csak egy "apróságot" felejtett el. nevezetesen azt, hogy vannak esetek,amikor úgy kell lépni, hogy a leváltott vezetőnek lehetősége legyen manipulálni a dokumentumokat, eltüntetni a rá esetleg terhelő bizonyítékokat. KZS megtette a magáét, s bizony az eddigi információk, hírek szerint nem minden esetben a közt szolgálta. Újfenn le kell írnom: ezek a hentes félék részleges vagy szelektív emlékezetkiesésben szenvednek. Attól, hogy ők nem írta94-ben, vagy 2002-ben a cserékről, bizony bizony a szoclibek még a legkisebb vezetői posztról is kicserélték azokat, akik nem az ő embereik voltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!