Jó ez nekünk?

2010. június 14. 07:29

Az új kormány ráadásul minden bizonnyal agresszív ellenzékre készülhet, Fico és Slota részéről méltányosságra és türelemre biztosan nem, magyarellenességre és populizmusra azonban biztosan számíthat a kabinet.

2010. június 14. 07:29
„Kezdjük a pozitívumokkal: Fico búcsúja a kormányfői székből – ha valóban nem sikerül megnyernie egy új partnert magának - mindenképpen segítheti a kapcsolatok normalizálódását, ráadásul az új négypárti kormányban ismét lehetnek magyar politikusok is. A 150 fős törvényhozásban 79 mandátummal rendelkező potenciális kormánytöbbség azonban erősen széttartó lehet, szakítószilárdsága ma még nem ismert, egyelőre az sem teljesen biztos, hogy valóban megalakulhat. Nem világos, a közös ellenség felett aratott győzelem öröme után miképp tudnak együttműködni a kereszténydemokraták a (programjukban is hangsúlyosan, időnként meglepően radikálisan) liberálisokkal, s ma még az sem egyértelmű, hogy mi lehet ebben a formációban az utóbbiakhoz közelebb állónak látszó Híd helyzete. Az új kormány ráadásul minden bizonnyal agresszív ellenzékre készülhet, Fico és Slota részéről méltányosságra és türelemre biztosan nem, magyarellenességre és populizmusra azonban biztosan számíthat a kabinet (Slota első nyilatkozata:  »Hazánkat a buzik és a magyarok fogják irányítani...«). Az állampolgársági vita már megmutatta, hogy egy ilyen helyzetben nemzeti kérdések esetén a másik oldal sem lehet sokkal megengedőbb, mert azonnal hazaárulónak kiáltják ki – a magyar kormány tehát legfeljebb a színfalak mögött kaphat lényegesen kellemesebb partnereket.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kampányban a Fidesz – és az új magyar diplomácia – egyértelműen a parlamentből kiesett MKP mellett tette le a voksát, számos fájó sebet okozva ezzel a Híd vezetőiben. Erősen kérdéses, hogy képesek lesznek-e kölcsönösen felülemelkedni ezeken a sérelmeken, csak remélni lehet, hogy a Híd az első számú partner és nem a (következő megméretésen) legyőzendő, gyengítendő ellenfél szerepét tölti majd be a hivatalos budapesti politikában.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bombur
2010. június 14. 10:40
"Hazánkat a buzik és a magyarok fogják irányítani." Nem értem mi a baj, az, hogy eddig a magyarok kimaradtak az irányításból, és csak a Ficohoz hasonló buzik irányítottak?
red label
2010. június 14. 10:25
Szomorú, de igy van, Gábornak igaza van, lásd Slota nyilatkozatát.
zoli 29
2010. június 14. 09:07
Szerintem az MKP kiesésével együtt is inkább pozitív lett a választás végkimenetele. Fico és Slota ellenzékbe szorult, Meciar a parlamentből is kiesett, és lesznek magyarok a kormányban. Ráadásul a leendő legnagyobb kormánypárt az Európai Néppárt tagja, aminek Orbán az egyik alelnöke. Nagyságrendeket fog javulni a szlovák-magyar viszony és a felvidéki magyarok helyzete.
drienovác
2010. június 14. 07:51
török elvtársnak a maradék esze is elmenőben? nyilván jobb lett volna nekünk, ha slota szerez abszolút többséget... az egyértelmű mkp melletti állásfoglalás pedig egyetlen találkozó volt, hú egyébként Bugárról még MKP elnök korában azt mondták a szlovákok is, ha szlovák volna, már rég miniszterelnök lenne ambíciózus, jó politikus, s amint látjuk, eredményes is a híd nagy ötlet volt, alapja lehet a jószomszédságnak, pláne, ha mindjárt kormánypárt is lesz, nem véletlen, hogy az mkp-tagok tömegesen lépnek át a fidesz végülis tökmindegy, ki mellett tette volna le a garast, mert annak a csoportnak a lehetőségeit a fico féle kormány minden módon szűkítette, a postán, a rádió-tv hirdetésekben stb, akinek nincs médiafelülete, az manapság nem is létezik... nyilvánvaló, hogy a szlovákiai magyarság 50-50 arányban szavazott a két tömörülésre, de a szlovák híd tagokkal a híd bejutott a parlamentbe a magyar kormány nyilván ki fogja építeni a megfelelő kapcsolatokat a magyarságot parlamentben képviselő tömörüléssel, és az új szlovák kormánnyal is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!