Visszaesés

2010. május 20. 19:04

A visszaeső bűnelkövetőkkel kapcsolatos súlyosan szigorító politika egy civilizációs visszaesés jelzője.

2010. május 20. 19:04

Korábban már ejtettünk néhány keresetlen szót a jobboldal populista párt büntetőpolitikájáról. A visszaeső bűnelkövetőkkel kapcsolatos súlyosan szigorító politika egy civilizációs visszaesés jelzője. Mostantól még komolyabban kell venni a politikai bornírtságnak ezt a legkártékonyabb formáját, mert állami normává válik az, aminek egyáltalán semmi köze a szakmai megfontolásokhoz, a kriminológiai összefüggésekhez. Az ilyen típusú szigorítás tisztán pártpolitikai és ideológiai indíttatású, és teljes egészében érzéketlen a tényleges következmények iránt, nem számítanak a valóság összefüggései. Teljesen mindegy, mit mond a szakma a néhány amerikai államban rengeteg diszfunkcionális következménnyel járó differenciálatlan három csapás intézményről, ez néhány félművelt jogásznak megtetszett, és nincs az az érvelés, amely eltérítené őket ettől. Most ilyen korszak jön.

De mi azért kezdjünk el egy kicsit az elemzésekkel és az adatokkal bíbelődni. Elsősorban azért, mert még az érdeklődő közvélemény is meglehetősen tájékozatlan a bűnözés, büntetés, büntetőpolitika ügyeiben. Nem véletlenül, hiszen az áldozattá válástól való félelem a politika és a média hatásainak következtében az utóbbi időben domináns érzetté vált. Ezen a helyen csak egyetlen tény: az európai adatok szerint a tíz leggyakoribb bűncselekmények áldozataivá válás valószínűsége Magyarországon csaknem a legalacsonyabb: 10 százalék körüli. Míg Ausztriában 14, Dániában, Hollandiában 20, Lengyelországban 15 – ez utóbbi az európai átlag.

A büntetőpolitikának az a fajta szigorítása, amelyre a jobboldal most készül, elsősorban a hatalom civilizációs szintjéről árulkodik, a hatalomgyakorlás mechanizmusairól és a megtorló eszközökhöz való görcsös ragaszkodásról. Annyira fontos eleme ez az új hatalomnak, hogy a kormányzati struktúrára vonatkozó módosításokkal együtt máris bejelentették a Büntető törvénykönyv módosítását.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tau bácsi
2010. május 21. 22:42
A bűncselekményeknél (és nem csak az erőszakosaknál) én már a második elkövetésnél is a törvény teljes szigorát alkalmaznám. Egyszer mindenki követhet el hibát, bűnt, de aki kétszer az már inkább bűnöző, mint megtévedt ember.
shighhopes
2010. május 21. 07:32
Na az ilyentől lilát tudok látni: Fleck Zoltán egy komolyabb fajta jogász, ha valóban szakmai őrültség a tervezet, írjon higgadtan négy flekket arról, hogy miért is az pontosan, érvekkel alátámasztva. Ne rakjon minden második sorba valami ócska ideológiai, kulturharcos gyomrozást. Miért gondolja, hogy így a brancsbelieken kívül bárki is komolyan veszi?
marós
2010. május 21. 07:29
Én inkább a szegedi csillagbörtön pszihológusának híszek, aki azt adta közre, hogy a szabaduló, büntetésüket letöltöttek, nagyon is félnek a háromcsapás bevezetésétől, és szerinte ez atörvény nagy mértékben fogja csökkenteni a vísszaeső bűnözést. Az a kissebség, amelyik a hatalmának elvesztésébe nem tud belenyugodni, és folyamatosan a társadalom érdekei ellen ugat, néha befoghatná a mocskos száját.
Fáskertiné
2010. május 21. 07:11
Fleck Zoltán, még két ilyen dobásod van, utána mehetsz a kényszerújságirodába, ahol minden nap egy Fideszt dicsőítő cikket kell majd írnod, különben nem kapod meg a szelet száraz kenyered meg a kancsó poshadt vizet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!