A Negyedik Köztársaság

2010. május 26. 11:34

Húsz évet vártunk erre a pillanatra. Váratlan volt és szívszorító, mikor elhangzott.

2010. május 26. 11:34

„Az átmenet korát maga mögött hagyva valami új felé tart az ország. Az alkotmányozás éveit követően 2012 után megalakulhat a „Negyedik Köztársaság” – ha deklaráljuk, ha nem, de létrejön, vagy legalábbis létrejöhet egy olyan új struktúra, mely mögött már nemcsak néhány lelkes szakértő munkája, de a nemzet akarata is ott áll. Létrejöhet az új köztársaság, melynek jogi normáit és alkotmányos kereteit egy egész nemzet összefogása, együttműködése hitelesíti.

Nem véletlenül használta Orbán Viktor a két háború közötti és a koalíciós időszakban használatos Nemzetgyűlés kifejezést: e szó jelentésárnyalata más funkcióra, több felhatalmazásra utal már csak a retorikában rejlő jogfolytonossági igény miatt is, mint a puszta jogalkotással megbízott magyar parlament. Hiszen – írott vagy történelmi alkotmánnyal, háborús vagy békés körülmények között, rendeket vagy pártokat egybehívva, de csak működik ezredéve, a mindenkori,
»történelmen át létező« országgyűlés. Nem Buharin jóindulatú pártkáderek által megreformált szavai jelenthetik tehát a jogfolytonosságot, hanem a »Nemzetgyűlés« legitimációja. A történelmi akarat, melyet Szőcs Géza így fogalmaz meg:

»..ne habozz sokat. Várja
hogy szót kérjél és szavazzál benne
a történelmi időn át létező
összmagyar országgyűlés figyelme.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2010. május 27. 07:34
Történelmünk az alapja a jövőnknek. Soha ne felejtsük el eleink erőfeszítéseit, sokat tanulhatunk az elmult több mint 1000 évből.
slomovicz
2010. május 26. 21:53
A fene se tud, a kedvetekre tenni. Nem tetszik a forradalom, nem tetszik a köztársaság- hivjuk talán "izé-nek". Vagy hívjuk " majdmeglátyuk-nak"? :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!